Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Internationellt specialistföretag växer inom eldfasta installationer

Luleå Industrimontage AB, Limab, har firat sitt 40-årsjubiluem i fjol och rustar nu för nya möjligheter i den norra regionen. Företaget verkar på en internationell marknad men då stora investeringar planeras i norra Sverige kommer flera av de större projekten att finnas just här.

Limab är specialister på eldfasta installationer och entreprenader mot stål-, pappers-, massa- och sågverksindustrierna men även för kraftverksindustrin.

Eldfasta installationer och entreprenader mot stål-, pappers-, massa- och sågverksindustrierna men även för kraftverksindustrin är det Limab är bäst på. Det handlar uteslutande om konstruktioner för tuffa miljöer där kraven på säkerhet och hållbarhet är som högst.

– Vi installerar eldfast tegel och gjutmassor i industriella ugnar och värmepannor för beställare över hela Europa. Det kräver en specialistkompetens som inte finns på så många ställen, vilket vi även använder som argument när vi rekryterar, som nu. Vill man ha en nyckelroll i ett växande internationellt företag så har vi väldigt fina möjligheter, säger Peter Larsson, vd på Limab.

Ofta med i stora projekt

Limab är ett mångsidigt företag med en spännande historik. Fram till 2004 arbetade man med stålkonstruktioner. I slutet av 90-talet var Limab delaktiga i den viktiga Malmhamnens byggnation i Luleå. Idag hör prefabricering av eldfasta specialprodukter till vardagen, och Limab har levererat alla eldfasta installationer i Hybrit som exempel.

Nästa naturliga steg blir att vara med och leverera till den planerade anläggningen i Gällivare, som blir Hybrits storasyster där den större demoproduktionen av fossilfritt stål kommer att startas upp om några år.

– I större projekt samarbetar vi ofta med våra ägare, Lizmontagens Thermal Technologies, som är ett av Europas största installationsföretag inom eldfasta material. Vi har i dagsläget 16 heltidsanställda i Luleå men i det portugisiska moderbolaget finns flera hundra installatörers kompetens samlad. Det är en stor styrka för oss nu när det pågår så mycket i norra Sverige, säger Peter Larsson.

Vidareutbildar i egen regi  

Många av investeringarna ligger längre fram i tiden men redan nu börjar marknaden rusta för vad som komma skall. På Limab fick man uppleva ytterligare ett rekord i omsättning under 2021, och prognosen ser minst lika god ut för 2022.

– Det kommer inte att råda brist på uppdrag, konstaterar Peter Larsson. Vi behöver däremot förstärka vårt team i Luleå. Det finns ingen utbildning för eldfasta murare, så vi söker i stället brett efter bygg- och anläggningskompetens som vi kan vidareutbilda själva. Det ger ett bredare underlag nu när vi söker produktionspersonal och produktionsledare bland annat.

Det började i liten skala, men idag är Limab ett internationellt specialistföretag som växer inom eldfasta installationer.