Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Lauras damkläder lever vidare tack vare Linda

I Överkalix med lite över 3000 invånare har ortens kanske äldsta företag, Lauras damkläder, klarat sig i alla år. Sedan starten 1955 är den alltså kvar mycket tack vare Linda Vinsa. För fem år sedan var den till försäljning. Det var då som Linda Vinsa blev tillfrågad att ta över.

Linda Vinsa ser en ljus framtid inom klädesbranschen.

- Det var ett stort steg, säger Linda. Men efter några dagars tänkande och fullt stöd från nära och kära tog jag beslutet att fortsätta att driva vidare en av ortens mest kända butik.

- Visst har det varit tufft i början men jag är riktigt nöjd och har inte ångrat en sekund att jag hoppade på tåget.

Linda hade sysslat med kläder tidigare och visste vad som gällde.

- Jag har bevarat butiken som den är men vill nu utveckla den vidare, säger Linda. Hon  kommer att utöka butiken med presentartiklar och inredning.

- Det betyder att jag kommer att flytta affären till större lokal,  då den befintliga är lite för trång.

Sociala medier

Lauras damkläder har hemsida men märker att de sociala medierna facebook och Instagram lockar mer.

- Folk kollar in vad som finns och kommer och provar och köper de som man gillar. Sedan får jag mycket telefonsamtal och meddelanden och det är riktigt kul. Hon har också hjälp av sina nära och kära.

- Det känns riktigt familjärt, säger Linda som berättar att både mamma och svärmor är här i butiken ibland och hjälper Linda.

- Det blev mycket arbete och själv brukar jag vara i affären sex dagar i veckan. Nu jobbar också min sambo väldigt mycket då hans familj också har en egen firma.

- Men ibland måste man heja sig själv för att ta en paus.

Stort sortiment

Lauras damkläder har mängder med olika klädmärken bland annat triumph, sloggi, abecita, jacett, Mansted, Anna-Montana, I say, Sisters Point, vogue, CECIL, pont neuf och mingel.

- När jag är på mässorna hittar man alltid nya spännande klädkollektioner. Årstiderna har ju alltid nya moden och det skiftar också i färger vad som är mest populärt den här årstiden, säger Linda. Det är lika spännande varje gång det kommer något nytt och då gäller det att hitta det som ligger rätt i tiden och går mest.

Pandemin påverkade

När Linda hade haft butiken några år så slog Corona till och tiderna försämrades.

- Det var självklart en tuff tid, säger Linda. Men då var facebook och instagram bra. Man kollade in kläderna och beställde eller kom till butiken. Men det var ju inte bara mitt företag som drabbades. Alla hade vi tuffa perioder men med facit i hand så är jag ändå nöjd. Nu hoppas vi på ljusare tider.

Butiken som började 1955

Lite historia över Lauras damkläder som startade 1955 av Laura Engström som beslutade sig för att börja driva butiken i egen regi. Tidigare hade hon och hennes make drivit klädbutiken åt sina svärföräldrar, som då drev JA Engströms diversehandel. När maken hastigt gick bort och Laura hade jobbat i 14 år åt Engströms beslöt hon bli egen företagare. Hon bodde i butikshuset och drev butiken fram till hon fyllde 83 år. 

Hon beslutade då (2005) att sälja affären. Hennes efterträdare blev Malin Jönsson som tidigare hade jobbat 14 år på Engström dam och herr i Överkalix. Malin drev butiken därefter i 11 år sålde den. 2016 blev Linda Vinsa tillfrågad om att ta över och på den vägen är det. Linda är alltså den tredje innehavaren sedan starten 1955.