Lör 26 nov / År 40 / Nr 4 2022

ABET Stängselteknik har hela Sverige som arbetsfält

Företaget ABET Stängselteknik från Överkalix har hela Sverige som arbetsfält. Det handlar bland annat mycket om viltstängsel efter vägarna.

De nyare maskinerna har gjort att det är smidigare att lägga ut stängsel berättar Hans Nilsson.

- Det har gått bra under alla de år vi varit verksamma, säger Hans Nilsson som också är en hejare på att bygga stängsel-maskiner.

- Man får ju hela tiden följa tidens utveckling och sedan datorn kom in i bilden blir det ju mer och mer behändigt, säger Hans.

Det var över 30 år sedan som företaget startade och nuvarande ägarna i familjeföretaget är Hans Nilsson som tog över efter sin pappa och delade sedan med sig av ägarskapet till tvillingsönerna Joakim och Simon.

Många mil

Det har blivit många mil efter vägarna när man satt upp viltstängsel. Stängsel är för oss i branschen en ganska okomplicerad historia. Men att döma av många som upplever stängsel som allt annat än enkelt. När man monterar villastängsel är det alltid med gjutna stolpar, eftersom det är det absolut smidigaste och stadigaste. Gjutna stolpar tål olika väder, det tål plogvallar, klättrande barn och hoppande hundar.

- Men det finns alltid olika sorters stängsel. De flesta av våra kunder är ute efter ett stängsel som går smidigt att montera och som efter montaget kan glömmas bort – då ska det bara stå där och göra sitt jobb utan att kräva underhåll.

Idéer till stängsel

- När det gäller idéer finns ABET redo att gå hela vägen från planering till färdigt montage. Det kan handla om viltstängsel efter väg och järnväg samt olika sorters grindar runtom i hela Sverige, säger Hans Nilsson. Vi räknar på anbud och ser till att det blir riktigt bra för kunden. ABET stängselteknik AB har under vintern cirka 5 anställda och under de varma månaderna kan det bli upp till 20 personer som sätter stängsel med mera. Förutom viltstängsel arbetar ABET med stängselmontage, service, försäljning av stängselprodukter, industristängsel, djurstängsel, villastängsel, inhägnader, för både företag och privatpersoner. Bland företagen kan nämnas Trafikverket, NCC, Skanska, Svevia och Peab.

Bygger maskiner och service

- Under vinterhalvåret blir det mycket service och byggande av maskiner, säger Hans Nilsson. Sedan har de nyare maskinerna gjort det smidigare att bygga olika aggregat att lägga ut stängsel med. Annat var det förr när vi en gång startade, säger Hans som berättar att företaget också har en facebook-sida där man alltid håller sig uppdaterad samt en hemsida som är under uppbyggnad.