- En fantastisk resa för oss, säger Bengt-Olof som är mån om att nästan allt produceras i Överkalix. Vi bakar med ortens eget kornmjöl och källvatten. I år bageriet funnits i 75 år och hela tiden kommer förser man sina kunder med digert bakverk som blåbär från länet som man har i sina blåbärskakor. Dessutom innehåller deras tårtor och bakelser grädde från Norrmejerier, och småkakor och chokladbollar innehåller smör från länet.
Åkrarna i Tornedalen
Man håller också på och provbakar med rypsolja och ser stora framtida möjligheter med en så kallad norrbottnisk rybsolja, (motsvarighet till rapsoljan).
- Tornedalen med de långa ljusa nätterna bidrar till att ge oljan en exklusiv smak, säger Bengt-Olof som inte har ångrat en sekund att man tog vid efter föräldrarnas start hemma i bagarstugan 1947.
Familjens ägo
Bengt-Olof äldre bror Per-Åke har drivit bageriet under cirka 30 år, 1980 till 2010. Det betyder att bageriet har funnits i familjens ägo i 75 år när 2022 infaller.
- När man tänker tillbaka så har företaget aldrig ställt in en leverans, trots de kalla vintrarna.
- Det har varit 48 grader kallt, maskiner har gått sönder, strömmen har varit nere, men vi har alltid levererat våra varor, säger Bengt-Olof.
Utbildningar
Olofssons bageri har också givit många chansen att utbilda sig till bagare och på detta sätt fått många att stanna kvar i hembygden. På Olofssons bageris proffsiga hemsida (olofssonsbageri.se) finns det mesta som recept, hur man tillagar bröd och om företagets utbildningar för nyanställda.
Alla butiker i Coop
Bageriet har också ett nära samarbete med många av länets idrottsföreningar.
Sist men inte minst så kan man köpa bageriets populära tunnbröd i Coops alla butiker i Sverige.
- Det blir spännande att se hur det går nu när vi dels har bytt förpackning och bytt ut kornmjöl söderifrån mot eget korn odlat här hemma i Överkalix, säger Bengt-Olof Olofsson.