Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Norbergs Åkeri löser logistiken i alla lägen

Hans Norbergs Åkeri säkerställer att butiker över hela Västernorrland får sina matvaror säkert och i rätt tid. Det gäller allt från torra varor till tempererade, det vill säga kylda och frysta varor. Det finns inga genvägar – det är god planering och ett stort engagemang som gäller.

Norbergs Åkeri täcker Örnsköldsviks kommun samt Härnösand och Höga Kusten

Det är inte bara matbutiker som får sina varor levererade av Norbergs Åkeri. Även skolor, restauranger, vårdhem och hotell får dagliga leveranser från åkeriets terminal i Örnsköldsvik.

– Vi har ett distributionsnät som sträcker sig över hela Örnsköldsviks kommun samt Härnösand och Höga Kusten, där vi i dagliga fasta slingor levererar till ett stort antal mottagare. Vi har många kunder som vi levererat till under ett stort antal år, och våra kundrelationer är basen för hela verksamheten, säger terminalchef Kristoffer Lindström.

Alltid jobb för rätt person

Verksamheten utvecklas hela tiden och i takt med att intresset för regionen ökar. I dagsläget har Norbergs Åkeri ett fryslager på 122 kvm och ett kyllager på 340 kvm, men det kan komma att utökas när marknaden växer. Alla varor anländer till terminalen under natten och varorna ska hållas i en obruten kyl- eller fryskedja under hela hanteringen och leveransen som sker dagen efter.

– Det är i princip fullt upp hela tiden och vi är i ständigt behov av arbetskraft. För rätt person, som är serviceinriktad och som har rätt driv, så kan vi alltid erbjuda jobb, säger Matts Bylin, vd och ägare Norbergs Åkeri samt ett antal andra bolag i regionen, däribland Timmer och godshantering i Örnsköldsvik AB.

Fortsatt starka expansionsplaner

Det finns fortsatt starka expansionsplaner för Norbergs Åkeri. Volymmässigt hanteras idag mer än dubbelt så mycket varor som för bara några år sedan.

– Vi fick in Norrmejerier som ny kund under början av 2023 vilket gav oss en stor ökning på bara en enda kund. Vi har under året knutit fler kunder till oss och fortsätter den resan nu under 2024, berättar Matts.

Inom kort kommer det sannolikt att vara tredubbelt så mycket gods som hanteras i terminalen i Örnsköldsvik, och för det kommer lagerytorna att behöva ses över och ny kompetens rekryteras.

– Jag skulle nog säga att vi redan har finkammat marknaden i jakt på kompetens, men vi fortsätter att vara lyhörda och utvecklar bland annat vårt samarbete med skolan för att se om det går att få in fler den vägen, inflikar Kristoffer.

Vinnande koncept

Norbergs Åkeri levererar i första hand matvaror men utvecklar även affärsområdet styckegods, det vill säga paket som ska distribueras till företag i första hand. De största aktörerna i regionen förlitar sig redan på Norbergs för sina dagliga leveranser.

– Vi vinner på att vi har ett tydligt kundfokus och att vi kan lösa alla typer av uppdrag. Vi är snabba och flexibla när det behövs och vi ser till att lösa kundernas logistik i alla lägen, avslutar Matts Bylin.