Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

AAK – utvecklar nytt i samarbete med kunderna

Med en snart hundraårig historia har AAK:s anläggning i Karlshamn beprövad erfaren och kunskap gör företaget världsledande inom sim bransch som handlar om att tillverka vegetabiliska specialfetter. Produkterna är en viktig ingrediens i allt från livsmedel till djurfoder och smörjmedel för maskiner.

Deras produkter finns i det vi äter dagligdags som bröd, kakor, snacks, konfektyr och andra typer av livsmedel. Fetterna är en viktig komponent i produkterna bland annat som smakbärare, för att skapa rätt konsistens och för hållbarhet i slutprodukten. I Karlshamn har man lång erfarenhet av detta. Fabriken som är den största inom AAK grundades redan 1918. I dag har man 450 anställda.
AAK arbetar mot producenter inom livsmedelsindustrin och man har ett nära samarbete med sina kunder.
– Vi har byggt upp en kompetens under många år och vi arbetar ofta i projektform tillsammans med våra kunder. Vi har en lång tradition av att utveckla nya produkter här i Karlshamn, säger Ted Fyke som är försäljningschef för Norden och Baltikum.

Spetskompetens
Kundsamarbetet, som även omfattar multinationella producenter, är framgångsrikt tack vare den spetskompetens som företaget har. Här finns experter inom kemi och livsmedelsteknik som kan arbeta fram den rätta sammansättningen.
AAK arbetar med ett 20-tal olika fetter och oljor. Alla kommer från växtriket och är därmed förnybara. Olika produkter ställer olika krav på sammansättning och typ av fett. Ted Fyke ger ett exempel.
– Om man tar choklad till exempel så vill man uppnå en perfekt avsmältning. En chokladbit ska inte börja smälta i handen men däremot snabbt smälta i munnen.
Att arbeta inom AAK är både utvecklande och utmanande och innebär goda möjligheter att se sig om i världen.
– Jag anställde en trainee för ett par år sedan som idag arbetar som säljansvarig i Indien. Vi erbjuder en fantastisk möjlighet att ha hela världen som arbetsplats både för de som har en kommersiell bakgrund eller teknisk bakgrund.

Rekryterar nya medarbetare
Företaget är alltid intresserat av att rekrytera nya kompetenta medarbetare.
– Vi är alltid intresserade av duktiga processingenjörer som kan vara med och utveckla vår produktion. Och jag vill säga att vi är en oerhört spännande arbetsplats i Karlshamn.
Skandinavien är världsledande när det gäller livsmedelskvalitet och det borgar för ett intresse från resten av världen när det gäller att utveckla produkter där kraven är extra höga. I Karlshamn har man varit med och utvecklat barnmat som exporteras till Australien, Nya Zeeland och Kina. En typ av livsmedel där kraven på kvalitet i slutprodukten är extra höga.