Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Åbro Bryggeri växlar upp besöks- och konferensverksamheten

Åbro Bryggeri i Vimmerby är värt ett besök för alla som vill lära sig mer om olika ölsorter och ölens historia. Som landets äldsta familjeägda bryggeri stoltserar Åbro med en imponerande historik och en tradition som förs vidare till kommande generationer. Det är en upplevelse som inte liknar något annat som utlovas på Åbro Bryggeri.

Åbro Bryggeri har länge haft öppet för besökare och erbjudit guidade turer på fasta tider. Nu görs en storsatsning på att även öppna bryggeriet för bokade besök med små och stora grupper.
– Vi vill skapa ett större intresse för olika ölsorter och öka kunskapen om öl i Sverige. Motsvarande kunskap om vin är väldigt utbredd, men så är det inte med öl. Det vill vi ändra på, säger Maria Wester, som ansvarar för utvecklingen av den nya besöks- och konferensdelen på Åbro Bryggeri.

Spännande rundtur genom hela bryggeriet
Under tre säsonger har man på bryggeriet testat det nya konceptet där besökarna får prova olika ölsorter och skilja på olika karaktärer, precis som man gör med vin. Det har visat sig mycket uppskattat och antalet bokade event ökar markant.
Turen påbörjas med att besökarna får känna, lukta och smaka på råvarorna som används för att framställa ölen. Man får en kort föreläsning om ölens historia och får även möjlighet att uppleva vad Åbros mikrobryggeri har att erbjuda under ett besök i restaurangen.
Därefter visas den imponerande tapphallen, där ett enormt antal burkar och flaskor fylls på fem parallella linjer. Här blir besökarna ofta mycket fascinerade av farten, en enda linje fyller 70.000 burkar på en timme. Det blir 19 burkar i sekunden, i en hastighet så snabb att man inte kan uppfatta eller urskilja varje burk.
– Vi har en otrolig kapacitet i bryggeriet och det är en upplevelse i sig att få se det på nära håll. Det är också en mycket spännande miljö vi kan visa upp, inte bara med tapphallen utan även vårt lager som är lika stort som fem fotbollsplaner. Det är en häftig vy som bara måste upplevas, säger Maria Wester.

Skapar minnen för livet
Åbros ölsorter säljs i Sverige och vid tyska gränshandeln. Vid bryggeriet framställs även cider som säljs över hela världen. Det många kanske inte vet är att Åbro Bryggeri faktiskt säljer 400 olika artiklar.
Att satsa mer på konferenser blir huvudfokus för utveckling av Åbro Bryggeri som besöksmål under 2020. Att kombinera ölprovning, lunch, middag och konferens är något som kan förfinas och vidareutvecklas ännu mer.
Under det senaste året har även restaurangen byggts ut och utvecklats med nya koncept. Här samsas en traditionell pubmeny med en finare a la Carte för att verkligen kunna erbjuda något för alla. För även om man inte är en särpräglad ölkännare så är ett besök på Åbro Bryggeri ett minne för livet.