Ons 24 jul / År 42 / Nr 3 2024

Åbytravet lyfter med ny mässhall och storhotell

Sveriges modernaste mässhall slår upp portarna i januari 2019, och några månader därpå invigs också Mölndals största hotell i direkt anslutning till Åby travbana. Det är en förträfflig timing för etableringen av Åby Arena. Bara minuter från centrala Göteborg kommer det att finnas ett attraktivt alternativ klappat och klart flera år innan stadsjubileet Göteborg 400 år.
 
Göteborgsregionen har länge stått i behov av utökade möjligheter för att kunna anordna större mässor och med stundande etablering av Åby Arena i Mölndal kommer det att finnas ett mycket attraktivt underlag för det. Minst lika stort är behovet av hotellrum i premiumlägen, och då inte minst inför planeringen av Göteborgs 400-årsjubileum 2021.
 
Fantastiska möjligheter
Den nya mässhallen kommer att vara Sveriges modernaste och kommer att öppna upp för många olika typer av evenemang.
– Det är nu det händer – nu kommer det att finnas fantastiska möjligheter för helt nya aktörer och evenemang att gästa Göteborgsregionen, säger Kristina Wärmare, ansvarig chef för Åbymässan, som drivs av Easyfairs.
Redan nu är mässhallen eftertraktad med bokningar under hela 2019. Under våren 2019 kommer bland annat Passion för mat och den väletablerade Stora villamässan att hållas i Åbymässan, varvat med fackmässor inom bland annat bygg, automotive och advanced engineering.
– Åby Arena, som vi bygger tillsammans med Klövern AB, är en mycket spännande utveckling som bjuder på möjligheter som regionen inte sett tidigare kommenterar Kent Jellmund, marknadschef Åbytravet.
– Vi kommer att kunna utveckla vårt koncept kring travet och attrahera målgrupper som aldrig tidigare besökt oss, men som tack vare utvecklingen i området nu får en chans att upptäcka vad vi kan erbjuda. Med en helt ny konferensavdelning och restauranger som rustas för att attrahera gäster alla dygnets vakna timmar ser vi fram emot att kunna möta nya och befintliga gäster på bästa sätt.
Travbanan fick en rejäl upprustning redan 2011, och är idag Sveriges modernaste travanläggning.
 
Unikt temahotell
Det är med goda kommunikationer och närhet till stadskärnan som Åbytravets nya grannar slår på stort. Temahotellet Åby Hotel som HKC Hotels kommer att driva, ger regionen ett välkommet kapacitettillskott, speciellt med tanke på att Göteborg vill bli Sveriges ledande evenemangsstad.
– Vi ville skapa något som inte fanns i regionen och valet föll då på ett temahotell med inslag av tivoli. Tanken är att det ska spegla pulsen med travbanan alldeles inpå, förklarar Marcus Östlundh, som äger och driver familjekedjan HKC Hotels tillsammans med sin syster Therese Hammar.
Design- och upplevelsemässigt kommer Åby Hotel att vara unikt i hela Sverige. Designskonceptet bygger på mycket färg och speciell belysning – det ska förstärka känslan av förväntning som ofta infinner sig på travbanan.
Syskonen såg också att just läget är bästa tänkbara – Mölndal är en kommun i stark tillväxt och närheten till Göteborg är tillsammans med tillgängligheten en oslagbar kombination.
 
Skapar levande område
Den kapacitetsbrist som råder i regionen kommer Åby Hotel och Åbymässan att råda bot på. Som grädde på moset får ett helt område kring travbanan, som tidigare inte använts till sin fulla potential, möjlighet att blomstra med utökad tillgänglighet, tusentals parkeringsplatser i ny fräsch miljö och möjligheter för etablering av ny serviceverksamhet.
Den bärande tanken är att området ska omdanas och bli levande även mellan travtävlingarna. Det är just därför de tre aktörerna Åby travsällskap, HKC Hotels och Easyfairs har sammanstrålat för att lyfta området enligt ett nytt koncept kring evenemang med fokus på det personliga mötet.
– Mitt uppe i digitaliseringen blir det personliga mötet ännu viktigare för att skapa långsiktiga relationer och starka upplevelser – och det är precis det vi tillsammans kommer att erbjuda i Åbyområdet med mässhall, konferens, hotell, restauranger, gym och inte minst pulsen kring travbanan och andra arrangemang på anläggningen, säger Kristina Wärmare som avslutning.