Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

AddTruly – entreprenörer som vill göra skillnad

Entreprenörerna Anna Urombi och Malin Jungerstedt besökte New York 2013.
Fattigdom och tiggeri gjorde dem berörda.
Nu leder de ett företag som för samman online-konsumenter med gräsrotsorganisationer över hela världen.
- Vi ville engagera oss och göra skillnad lokalt, men visste först inte hur, säger Anna och Malin.
 
Besöket i stadsdelen The Bronx blev en tankeställare. Anna Urombi och Malin Jungerstedt slogs av tanken att turister många gånger har det så mycket bättre ställt än de människor som lever och verkar i de orter som turisterna besöker.
En tanke om att turister skulle kunna stödja lokala organisationer i samband med sin resa växte fram.
- Vi mötte ungdomar i tunnelbanan som inte hade några pengar och vi såg tiggare på gatan. Vi kände att vi ville hjälpa till på riktigt efter att vi kommit hem till Göteborg.
Startade företag
Anna Urombi har en kandidat i statsvetenskap och en master i globala studier från Göteborgs Universitet. Malin Jungerstedt har en bakgrund som internationell säljare och marknadsförare och har arbetat som it-säljare.
Tillsammans deltog de båda i Chalmers Innovation start-up camp våren 2014 och detta utmynnade i ett företag som först hette Destination Compensation.
Idag heter företaget AddTruly och efter några månader insåg grundarna att man förutom resebranschen även kunde vända sig till andra branscher som verkar online.

Gräsrotsprojekt i hela världen
Affärsidén är att alla som handlar online på nätet enkelt ska kunna bidra med pengar till olika organisationer och projekt som valts ut av butikerna med hjälp av AddTruly – främst så kallade gräsrotsprojekt som är lokalt förankrade med människor som jobbar på plats.
Det kan röra sig om projekt både i Sverige och utomlands och som är kvalitetssäkrade genom givarorganisationen Charity Ratings metoder. Projekten kopplas alltid till butikens verksamhet så att det blir relevant för dess kunder att stötta upp med några tior. Genom AddTrulys widget kan man donera genom anslutna hemsidor.
Alla donationer går oavkortat till projekten och AddTruly tar ut en månadsavgift av sina kunder. Alla får en uppföljning om hur det går för de projekt som man skänkt pengar till.

Stöttar barnhem i Afrika
En av AddTrulys kunder är Kenzan Tours, en researrangör som stöttar ett barnhemmet CCY i Tanzania. Det har gjort att man nu bland annat kunnat bygga en skola i byn.
– Utan AddTruly och Kenzan Tours hade barnen i Bumilayinga kommun inte fått någon engelskspråkig, utvecklande utbildning utan aga, säger Linnea Öhman, ordförande för CCY Tanzanias insamlingsstiftelse i Sverige, och som även arbetar på plats med barnhemmet och skolan.