Sön 4 jun / År 41 / Nr 1 2023

Ägg – ett billigt och bra livsmedel

Ägg är ett av våra vanligaste livsmedel – en svensk konsument äter i genomsnitt 210 ägg per år.
Men på Kronägg AB i Perstorp vill man att svenskarna äter ännu mer ägg.
– Ägg är ett fantastiskt billigt och bra livsmedel. Man får i sig allt man behöver utom C-vitaminer, säger Pelle Johansson, packerichef på Kronägg.

Året var 1932 då Kronägg såg dagens ljus och idag är företaget ett av de ledande inom äggsektorn i Sverige.
Kronägg ägs av 34 äggleverantörer, som med stort kunnande ser till att det finns ägg att tillgå.
– Vi tar hand om våra leverantörers skalägg och omsätter dem på bästa sätt. Vi kontrollerar och packar äggen och levererar dem till våra kunder som består av både grossister och butiker, berättar Pelle Johansson.
I Kronäggs moderna anläggning i Perstorp arbetar ett 50-tal anställda. Under de senaste åren har packeriet genomgått en omfattande strukturomvandling för att kunna möta omvärldens krav på både effektivitet, kapacitet och livsmedelssäkerhet. Förutom en modern sorteringsutrustning har Kronägg investerat i en världsunik linje där äggen packas av en robot. Insamlingen av ägg från producenter sker via ett tvättbart retursystem av plast och sedan 2011 tvättas och hygienbehandlas samtliga ägg för att ta bort bakterier och annat ohälsosamt som förekommer på skalen. Allt för att hålla kvalitet och effektivitet på högsta nivå.

En större medvetenhet
Bengt Göran Andersson, som är divisionschef på Kronägg, säger:
– Ägg är som vilket livsmedel som helst, men det behandlas tyvärr inte på detta sätt i en hel del utav butikerna. Vi försöker skapa en större medvetenhet hos våra butiker och konsumenter så att ägget flyttar fram sina positioner. Det kan till exempel göras genom att exponera äggen bättre och mer inspirerande i butikerna.
– I många undersökningar visar det sig att om man äter ägg på morgonen så håller man sig mätt längre under dagen. Det innebär att man inte behöver äta så mycket och då kommer man ju åt detta med fetma och dylikt, konstaterar Pelle Johansson.
– Vi svenskar äter 210 ägg per capita om året medan danskar äter 300 ägg om året. Men tanke på hur nyttigt och billigt ägg är borde vi svenskar kunna nå upp till danskens nivå, säger Bengt-Göran Andersson med ett skratt.

Produkter för morgondagen
En utvecklingsgrupp inom koncernen arbetar kontinuerligt med att ta fram nya innovativa produkter för morgondagen.
– Vi jobbar mycket med produktutveckling och försöker ta fram förädlade produkter, säger Bengt Göran Andersson. Ägg finns fortfarande kvar i konsumentens huvud såsom i sin historiska form som skalägg. Vi har en hel del att göra när det gäller att förädla ägg till något annat och det jobbar vi hårt med.
Kronägg tar också sitt sociala ansvar och har tagit fram en produkt som kallas BRIS-ägget tillsammans med BRIS. Sedan 2010 skänker Kronägg 50 öre till BRIS för varje såld förpackning.
Kronägg AB ingår i Danaeg-koncernen, som ägs av totalt cirka 100 svenska och danska äggproducenter. Koncernen har sin huvudverksamhet i Sverige och Danmark och omsätter cirka en miljard svenska kronor (2012).