Sandahls Goods & Parcels i Värnamo tjänade cirka en miljon på att köra miljövänligt under hösten 2014 och vintern 2015.Och nästa år kommer uppföljaren. Detta som en del i företagets miljöarbete.
Åkeriet, som är ett dotterbolag i Sandahlskoncernen, har 180 lastbilar och kör parti- och styckegods åt DB Schenker över hela landet. Det handlar bland annat om industrigods, mat, plåt, papper och virke som transporteras – främst till Mälardalen och Norrland.
2012 började företaget använda Dynafleet för att minska utsläpp i sina lastbilar och för att öka medvetenheten bland chaufförerna.
Vi har stort fokus på miljö och utsläpp, konstaterar VD:n Johan Ebefors.
Dynafleet är Volvo Lastvagnars webbaserade transportinformationssystem för ökad lönsamhet. Via systemet kan åkeriet följa förarnas bränsleeffektivitet, förartider, lastbilarnas position samt skicka meddelanden till förarna i realtid.
Presentationen sker inom fyra nyckelområden: planera och bromsa, motor- och växelanvändning, hastighetsanpassning och stillastående.
Sparade en miljon
Chaufförerna tävlar sinsemellan och de som nått högst poäng har premierats från företagsledningens sida. 2014 tjänade företaget uppskattningsvis en miljon kronor i sparade bränslekostnader på att använda Dynafleet, men i år har Sandahls Goods & Parcels haft ett uppehåll.
– Uppehållet har vi enbart haft på grund av omstrukturering i bolaget. Det är lättare att tävla när vi får fler bilar med Dynafleet, säger Johan Ebefors.
Den 1 januari 2016 år blir det nypremiär för tävlingen med ännu fler bilar i Dynafleet än när tävlingen pågick förra gången.
– Till nästa år så har vi lagt till ett område där vi bland annat pratar med våra chaufförer om det gods vi transporterar och vad som händer om vi blir vållande till skador på godset, säger Johan Ebefors som varit VD sedan förra hösten.
– Jag började som chaufför 1999, och varit både trafikledare och platschef. Så man kan säga att jag gått den långa vägen.
Kontor på sju orter
Sandahls Goods and Parcels blev ett dotterbolag inom Sandahlskoncernen i början av 2000-talet och väntas i år omsätta 500 miljoner kronor.
Företaget har idag 360 anställda medarbetare med platskontor i Värnamo, Skillingaryd, Jönköping, Göteborg, Sundsvall, Umeå och Luleå. Dessutom har man en hel del lotsar på olika platser i landet.
Förutom sin huvudsakliga verksamhet inom Schenker så ansvarar Sandahls Goods & Parcels också för driften av kombiterminalerna i Umeå och Luleå. Det har man gjort sedan 31 augusti respektive 1 maj 2013.
Mer på järnväg
Luleå kombiterminal är Norrbottens största terminal för intermodala transporter på järnväg och just att frakta gods på järnväg är något som Johan Ebefors hoppas och tror kommer att öka.
– Att frakta ett tågset gods på järnväg som väger 1350 ton och är 650 långt motsvarar 33 lastbilar längs vägarna så visst är det en miljövinst, säger han och tillägger:
– Förhoppningen är att vi hittar synergieffekter tillsammans med kunder i området och med kommunerna som har investerat i dom här anläggningarna.