Sön 10 dec / År 41 / Nr 5 2023

Alabs resa fortsätter under nya ägare

Flera av Sveriges största byggentreprenörer samarbetar sedan länge med Alab Aluminiumsystem i Trehörningssjö. Mycket tack vare företagets förmåga att anpassa sin kostym efter marknaden, och inte minst för att Alab alltid värnat om såväl personalens kunskap som hög kvalitet i produktionen.

Alab står för en av marknadens mest moderna och kanske även mest välinvesterade maskinparker för tillverkning av glasbärande profilsystem. Teknik i all ära – det viktigaste för Alab är ändå lojala medarbetare som har den kunskap och erfarenhet som krävs för att optimera produktionen. Företaget är på flera sätt ledande inom sin nisch och inte minst när det gäller utveckling av effektiva produktionsprocesser som bidrar till en lägre totalkostnad.

Nya ägare
Från att under en längre tid ha varit en del av Midwaykoncernen går Alab nu vidare tillsammans med sin nya ägare P. Wikström J:r AB. Med det öppnas också nya utvecklingsmöjligheter, speciellt med tanke på att det inom den nya ägarkoncernen finns företaget Aluman som verkar nära Alabs fokusområden och som därmed kan vara en del av nya samarbetskonstellationer.
– Våra nya ägare har dessutom ett tydligt norrländskt perspektiv och en stark drivkraft för att utveckla företag utanför storstadsregionerna. Det passar oss väldigt bra, understryker Alabs vd Hans Granholm.

Höjer automationsgraden
I dagsläget jobbar drygt 50 personer i Alabs två fabriker i den lilla bruksorten Trehörningsjö i Örnsköldsviks kommun. Man har lyckats rekrytera under de senaste månaderna och enligt Hans Granholm verkar den positiva trenden hålla i sig ett tag till. Därför tittar Alab även på ny utrustning i maskinparken.
– Tanken bakom detta är att höja automationsgraden för att kunna producera effektivare. Det förbättrar vår konkurranskraft och kan i förlängningen betyda fler arbetstillfällen.

Ständig utveckling
Alab effektiviserar också i försäljningsledet och har bland annat utvecklat ett verktyg för onlinekalkylering. Det innebär att återförsäljare av Alabs system kan offerera snabbare och mer exakt.
I samband med att företaget firar 50 år nästa år hoppas man på ytterligare uppmärksamhet både från industrin och privatmarknaden.
– Lagom till jubileet har vi tagit fram ett antal nya produkter varav några redan lanserats, bland annat en ny skjutdörr med mer glas och bättre isolering. Byggmarknaden kommer också att få tillgång till passivhusklassade glasfasader med Sapas system, avslöjar Hans Granholm.