Mån 4 dec / År 41 / Nr 5 2023

Alla dörrar står öppna för fortsatt utveckling av Simonsland

Det privatägda fastighetsbolaget Kanico är med och utvecklar Borås mest kreativa stadsdel, Simonsland. I den forna textilproduktionens fotspår sjuder området åter av liv med starkt fokus på design, mode och textil. Den gamla textilfabriken i Simonsland har vidareutvecklats och erbjuder idag toppmoderna lokaler för verksamheter inom alla branscher. Med stor tyngdpunkt på textil förstås.

Simonsland kan ses som en undangömd juvel praktiskt taget mitt i Borås centrum. Området knyter ihop stadskärnan på ett mycket bra sätt – Textile Fashion Center möter djurparken, Knalleland och Borås Arena. Och dessutom finns möjligheter för andra typer av verksamheter, med eller utan anknytning till mode och textil, att vidareutvecklas i Borås mest kreativa stadsdel.

Från sluten arbetsplats till öppen möteplats
Tack vare Kanicos omfattande men samtidigt varsamma renovering har den gamla textilfabriken omvandlats från sluten arbetsplats till en öppen och välkomnande möteplats för kreativa människor från hela världen. Varje dag ges möjligheter för nya relationer att skapas.
Simonsland med Textile Fashion Center har helt enkelt blivit en arena för nya samarbeten som lyfter Borås som verksamhetsort. Framförallt inom textil, men även inom andra nischer som mår bra av nytänkande. Med andra ord de flesta branscher och spetsområden.
Projektledare Hanna Lassing berättar att Kanicos utvecklingsarbete består av två etapper där den första är genomförd. Omkring 37 000 kvadratmeter av totalt 60 000 har färdigställts och det mesta är idag uthyrt. Exempel på verksamheter som finns i Textile Fashion Center är Textilhögskolan, Textilmuseet, Marketplace Borås, Proteko, Inkubatorn i Borås, Drivhuset samt de textila utbildningarna på Viskastrandsgymnasiet och Yrkeshögskolan. Det kommunala bostadsbolaget har dessutom byggt cirka 160 studentlägenheter ett stenkast från Textilhögskolan. Det gör Simonsland till en levande stadsdel dygnet runt.

Alla dörrar står öppna
Första etappen nominerades till prestigefyllda Årets Bygge 2014. Simonsland kammade hem en topp fem-placering i mycket tuff konkurrens då tävlingen avgjordes i Stockholm i början av 2014.
Kanico befinner sig nu på idéstadiet inför andra etappen i utvecklingen av Simonsland. Nu hämtas inspiration och marknaden lyssnas av. Tanken är att det ska öppnas nya möjligheter för kompletterande verksamhet kring det expanderande textilklustret, alla dörrar står öppna och än är inget fastställt.
– Även om vi ännu inte beslutat oss för vilken typ av verksamhet som ska bedrivas i lokalerna efter andra etappen så har vi klart för oss att det ska vara en utveckling som stärker högskolan och stadens utveckling. Vi ser också möjligheter med att omvandla parkeringsplatsen till en utomhusarena för evenemang och samverkan, berättar Hanna Lassing vidare.
Vi har bara sett början på vad Simonsland och Textile Fashion Center kommer att innebära för Borås och den svenska textilbranschen. Ett modernt mode-, design- och textilkluster har skapats i hjärtat av Västsverige som med största sannolikhet kommer att bli världsledande. Om det inte redan är det.

Kort om Kanico
Kanico är ett lokalt familjeägt fastighetsbolag i Borås med kontor i Simonsland. Totalt äger och förvaltar Kanico cirka 80 000 kvadratmeter i centrala Borås, varav 60 000 kvadratmeter omfattar utvecklingsprojektet Simonsland. Kanico har även 24 bostäder. Företaget bildades 1998 och Kjell Berggren är vd och ägare.