Lör 27 nov / År 39 / Nr 4 2021

Alla vägar går till Väderstad

Väderstad är ett omtyckt resmål mitt i lantidyllen i Mjölby kommun. Orten är en av få som lyckats bevara en upplevelsebaserad och personlig handel, där samverkan mellan handlarna och en gemytlig, välkomnande atmosfär finns kvar. Det är något som man gärna gör en lite längre resa för att få uppleva.

Väderstad byggnadsvårdsbutik vilar på långa anor. Verksamheten huserar i det gamla anrika kruthuset, som bara det skapar en upplevelse i sig när man besöker butiken. Tillsammans med grannarna Väderstad centralkonditori och Ica Nära Marcus söker Peter Lind, ägare av byggnadsvårdsbutiken, skapa en helhetsupplevelse kring besöket i butiken och i Väderstad.
– Orten Väderstad har verkligen vuxit som destination. Det bor bara några hundratal personer här, men vi gästas av flera tusentals besökare varje år. Min förhoppning är att de ska hitta något spännande här i butiken som förenar nytta med nöje och som naturligtvis får besökarna att komma tillbaka, säger Peter Lind, som själv har ett brinnande intresse för byggnadsvård och tidstypisk renovering.

Drömmen förverkligad
Intresset för tidstypisk renovering är stort bland allmänheten och jakten på genuina hantverksprodukter är kanske mer intensiv än någonsin.
– Jag hade tankar på att starta en egen butik under en längre tid, och gärna med unika produkter. I Väderstad byggnadsvårdsbutik är den drömmen förverkligad, och jag vill förmedla den känslan till alla som kommer till Väderstad. Det finns mycket att uppleva här, både i butiken och på orten.
Peter har bland annat ett renoveringsprojekt på gång i butiken, som expanderar tillsammans med grannarna. Att kunna erbjuda något för alla är målet.
– Sortimentet utvecklas med omsorg. Här finns allt från gammaldags knoppar och beslag till handstöpta stearinljus, äkta äggoljetempera, natursten och fotogenlampor. Jag kommer även att arbeta mer med återbruk med försäljning av gamla fina fönster och dörrar. Att även bevara det rustika i butikslokalen är naturligtvis också viktigt, det är ju en del av hela upplevelsen, tillägger Peter.