Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Allt annat än en vanlig hotellupplevelse

Hotel Skansen är en oas för upplevelser och välbefinnande på Öland. Anläggningen har dessutom en mycket spännande historia som sträcker sig långt tillbaka och som fortfarande präglar platsen. Allt sedan starten 1796 har gäster från när och fjärran förundrats över den genuina känslan som bara kan upplevas på plats i Färjestaden och på Hotel Skansen.

Det finns många värden som gör Hotel Skansen till en unik destination och som skapar reseanledningar för Färjestaden och Öland. Själva platsen där hotellet är byggt är i sig unik. Marken kring hotellet är ett gammalt befästningsverk som uppfördes redan 1643, för att skydda handelsstaden Kalmar.

Bevara eller utveckla?
Hotellets huvudbyggnad är förvisso inte från 1600-talet, men har ändå en ansenlig historik som sträcker över 200 år tillbaka. Konferensbyggnaden, en villa som ligger intill Skansen, är en gammal brännvinsbod från 1700-talet. Som helhet är Hotel Skansen och dess kringbyggnader ett värdefullt och viktigt kulturarv på Öland.
– När man talar om kulturarv talar man samtidigt om att bevara. Vi ska bevara det som gör den här platsen och anläggningen unik – och samtidigt ska vi utveckla den så att nya gäster och nya målgrupper kan få uppleva den. Det handlar alltså om att uppnå en balans i att bevara och utveckla, förklarar Sofia Kahnt, hotellchef.
Många kanske tycker att Öland låter som en plats långt bort – men man behöver bara åka över en bro för att komma hit och då ligger hotellet dessutom väldigt centralt i Färjestaden. Att ta en eller ett par dagar och konferera på en spännande plats kan ge väldigt mycket mer tillbaka än vad man först anat – och Hotel Skansen är definitivt en pärla värd att upptäckas av fler.

Genuin känsla för alla
Utöver den geografiska platsen, vad kan Hotel Skansen konkurrera med? Sofia Kahnt berättar om den fina spa-anläggningen som finns på hotellet, där många olika typer av behandlingar finns på menyn. Här kan man med fördel boka en exklusiv spa-weekend för att maximera sin investering i hälsa och välbefinnande.
En annan sak som gör Hotel Skansen till en stor attraktion är naturligtvis sommarens Allsång på Skansen. Ytterligare en, och kanske en ganska otippad juvel, är att en av världens största whiskybaren också finns här. Hotellägaren Fredrik Norén har själv ett brinnande intresse för whisky från hela världen, och förmedlar gärna kunskap och upplevelser till sina hotellbesökare.
– Det finns inte många andra anläggningar där det finns lika många sorter att prova – och en del är till och med helt unika för just Hotel Skansen. Vår whiskybar fanns med i Guinness rekordbok med våra 1179 olika sorter som varit i lager i över 6 månader, men totalt har vi över 1250 sorter som kan provas i olika tillställningar som anordnas under året, berättar Sofia.
Hotel Skansen har en stor mix av fritidsresenärer och affärsgäster.
– Det är viktigt att vi kan möta alla målgrupper och ha något som skapar en genuin känsla för alla. Därför söker vi alltid utveckla det vi har, och skapa mervärden för våra gäster oavsett var de kommer ifrån och när de besöker oss. Vi ska vara en levande och inspirerande anläggning året om och vi ska fortsätta skapa reseanledningar för Färjestaden och Öland, avslutar Sofia Kahnt med.