Tor 7 dec / År 41 / Nr 5 2023

Allt för att bevara Varbergs själ och hjärta

Tillväxttrenden tycks vara långsiktigt hållbar i västkustkommunen Varberg. Ekonomin är god och kommunalägda Varbergs Fastighets AB bidrar till att möjliggöra fortsatt utveckling genom att bygga nytt, renovera och tillgängligöra fler ytor för service, handel och rekreation.

Varbergs Fastighets AB (VFAB) har en tydlig roll i Varbergs utveckling och tillväxt då man bland annat driver kommunens många byggprojekt, som exempelvis skolor och förskolor. Företagets andra stora verksamhetsområde är utveckling och förvaltning av flera av stadens kulturfastigheter.

Tar vara på kulturen
Kulturbyggnader har som sagt blivit lite av en specialitet för VFAB. Ett av de senast färdigställda projekten omfattar varsam upprustning av byggnadsminnesförklarade Societétshuset från 1883, som ligger vackert inbäddat mitt i den lummiga Societétsparken. Den senaste kompletteringen omfattar nyrenoverat café, nya golv och ett tillskott av toaletter i källarplan.
I ett annat projekt tar man vara på Varbergs läge som hamnstad. Genom nya Restaurang Fästningsterrassen, som öppnade för drygt ett år sedan, har Varberg fått ännu en unik plats att besöka. Restaurangen upplevs som en del av Varbergs fästning med sin placering tätt intill fästningsmuren och de har en utsökt meny och enastående utsikt över havet.
– Det är verkligen en häftig upplevelse med havet som närmaste granne, kommenterar VFAB:s vd Martin Rylander. Restaurangen är en levande del av Varbergs kulturliv. Dessutom råder mycket bra kommunikationer med järnvägsstationen inom fyra minuters gångavstånd, så tillgängligheten är god.

Rådhusets nya resa
Det är ganska tydligt att investeringarna som VFAB gör är omfattande. Samtidigt är de viktiga för att bevara Varbergs själ och hjärta. Eftersom det ofta rör sig om fastigheter med mycket attraktiva lägen är återbäringen på investeringarna ändå god och VFAB kan därmed fortsätta investera för Varbergs framtid.
– Det händer väldigt mycket här i Varberg. Inom tio år kommer vi att få en tågtunnel under staden som frigör stora ytor som istället kan utvecklas och användas för bostads- och fastighetsbyggnationer. Vi har för avsikt att vara en aktiv partner i Varbergs långsiktiga utveckling, säger Martin Rylander.
I ett nuvarande centrumprojekt ska Rådhuset, som ligger på Varbergs torg mitt emot Stadshotellet, renoveras och upprustas för att ge hem åt nya verksamheter. Det ska bland annat bli en ny restaurang, festsal och i framtiden kanske till och med kontorshotell.
– Att det skulle bli just restaurang var självklart från början eftersom läget är mycket bra, fastigheten har ett vackert solläge mitt i centrum. Eftersom det också finns generösa ytor invändigt så ville vi ta vara på det och bygga en festsal som kan hyras i samband med större sammankomster i Varberg, berättar Martin Rylander.
Det är en spännande resa som görs med Rådhuset, som tidigare använts som brandstation och polisstation, bland annat. Tredje våningen har tidigare varit näst intill oanvänd under många år, och med de tänkta kontorsytorna kommer den äntligen till sin rätt. Hela fastigheten kommer få nytt liv och med respekt för byggnadens status har VFAB givetvis löpande dialog med både Kulturmiljö Halland och stadsbyggnadskontoret. Allt för att Rådhuset ska vara en viktig och attraktiv del av Varbergs stadsmiljö även i framtiden.