Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Allt handlar om hållbarhet för ICA Kvantum

ICA Kvantum har det bredaste sortimentet av matvaror inom ICA-sfären. Kännetecknande för många Kvantum-butiker är även ett omfattande hållbarhetsarbete, och ICA Kvantum i Falkenberg är ett mycket framstående exempel.

– Idag handlar egentligen allt vi gör om att skapa hållbarhet, menar Martin Persson, som är andra generationens ICA-handlare i Falkenberg efter att ha tagit över butiken efter sin pappa för några år sedan.

Grön energi är bra men räcker inte
Effektiv belysning och toppmoderna kyldiskar räcker inte. På ICA Kvantum i Falkenberg har man investerat i egna solceller för att verkligen understryka vikten av att satsa på hållbara lösningar för framtiden. Martin Persson tar dessutom hållbarhetsdiskussionen ännu längre:
– Det är inte bara energibesparingar och grön energi som avgör om vi är hållbara eller inte. Att minska matsvinnet är kanske ännu viktigare – det är en fråga som berör alla och där alla kan bidra med något för att rädda klimatet. Det vi gör i butiken är att se till att rensa hyllorna och prissänka produkter som är på väg mot bäst-före datum.
ICA Kvantum ger goda förutsättningar för konsumenterna att agera mer hållbart utan att egentligen behöva göra så mycket.
– Det konsumenterna kan göra är att fundera över hur maten ska användas, om man ska äta något samma dag eller frysa in så går det ju utmärkt att köpa en vara som närmar sig bäst-före och som dessutom är prissänkt. Det vinner ju alla på – inte minst klimatet, förklarar Martin.

Välj grönt och närproducerat
Ytterligare ett sätt att skapa mer hållbara val är att satsa mer på vegetariskt.
– Att få ner mer grönt i kundvagnen är definitivt rätt väg att gå och vi ser ett mycket större intresse för vegetariskt nu. En annan viktig trend, som jag personligen tror kommer bli mer regel än undantag framöver, är att allt fler vill ha närproducerat.
Martin Persson betonar värdet av att Falkenberg ligger mitt i Sveriges grönsaksland. Mycket av den potatis som konsumeras i Sverige odlas i just Falkenberg, liksom en del andra rotfrukter och grönsaker. Han är även stolt över att kunna presentera tre lokala mjölkproducenter i sortimentet, två lokala köttproducenter, en lokal fiskhandlare och många fler hållbara producenter.

Glömmer aldrig det sociala
En annan aspekt av hållbarhet som är viktig för ICA generellt är den sociala. ICAs varumärke är förknippat landet över med schyssta arbetsvillkor och en inkluderande miljö. De flesta känner nog igen den omtyckta tv-reklamen där bland andra Mats Melin från Glada Hudik-teatern figurerar som ICA-Jerry. För Martin Persson är det självklart att alla ska inkluderas och känna sig nyttiga på arbetsplatsen.
– I Falkenberg satsar vi verkligen på våra medarbetare och att vara en utvecklande arbetsgivare, säger han. Som exempel anställer vi minst 50 sommarjobbare varje år. För många är det första steget ut på arbetsmarknaden och vi är oerhört stolta över att kunna erbjuda den möjligheten.