Mån 4 mar / År 42 / Nr 5 2023

Allt under samma tak hos Byggkompaniet

Bostadsmarknaden utvecklas och det ska byggas nytt så snabbt och effektivt som möjligt. I stort sett alla kommuner har bostadsbrist och samtidigt som nybyggen planeras ska befintliga fastigheter underhållas. Många byggföretag upplever en tillväxt över all förväntan – så är det för Byggkompaniet i Jönköping.

Byggkompaniet har ett brett erbjudande som omfattar allt från nybyggen på totalentreprenad till enstaka servicearbeten. Däremellan hinner man med en hel del försäkringsskador också. Erbjudandet är heltäckande, men företaget fokuserar på ett begränsat upptagningsområde i Jönköpings län och på det småländska Höglandet med omnejd.

Allt under samma tak
Jönköping, likväl som de högländska kommunerna, präglas av en större tillväxt nu än på många år. Byggkompaniet har alltid flera projekt på gång samtidigt, både nybyggen och renoveringar. I skrivande stund färdigställs företagets hittills största projekt i form av helt nya lokaler för Runnerydsskolan, en mångkulturell låg- och mellanstadieskola i Nässjö, samt totalrenovering av den gamla skolan som började byggas redan på 1950-talet.
Ytterligare ett omfattande projekt pågår i Jönköpings kommun, där Byggkompaniet bygger lägenheter i två plan enligt ett tidigare beprövat prefabricerat koncept. I samband med den kommunala upphandlingen valde Byggkompaniet att starta upp en egen linje för att producera väggar samt bjälklag. De prefabricerade delarna monteras snabbt ihop på plats vilket kortar byggtiden avsevärt.
– Detta är en mycket framgångsrik satsning för oss, konstaterar Byggkompaniets vd Anna Arlbrandt. De flesta som går i nybyggartankar vill få ett så kostnadseffektivt projekt som möjligt. Då är det extra fördelaktigt att anlita en aktör som har allt under samma tak.
– Den största fördelen med Byggkompaniet som partner är att vi har kontroll över alla funktioner inom den egna organisationen, med egen personal för planering, bygg, underhåll och reparationer, fortsätter hon.
Anna Arlbrandt är övertygad om att intresset för prefabricerade lösningar kommer att öka. Tack vare den egna anläggningen för konstruktion av prefabricerade väggelement, som Byggkompaniet har startat i Jönköping, kan stora delar av produktionen säkras under tak. Det är en flexibel lösning som inte begränsas av dåligt väder eller andra yttre påfrestningar.

Stort som smått
Byggkompaniet kan erbjuda såväl prefabricerade som platsbyggda lösningar. Företaget arbetar ofta på uppdrag av större fastighetsbolag, försäkringsbolag och offentliga aktörer, men kan även bistå privatpersoner som går i husdrömmar. Ett nytt projekt med en större villa i Nässjö, nu under byggnation med lösvirke, manifesterar det.
– Vi kommer att fortsätta bredda oss i fråga om tjänster, till exempel inom byggservice. Vår största kundgrupp finns dock inom kategorin större fastighetsägare och kommunala beställare, avslutar Anna Arlbrandt.