Ons 1 dec / År 39 / Nr 4 2021

Alltid hembakat från Olofssons bageri

Dagens miljö- och hälsomedvetna konsumenter ställer höga krav på råvaror och kvalitet. Närproducerat, genuint och ansvarsfullt eftertraktas och den trenden tycks bli mer och mer påtaglig. I Överkalix har Olofssons bageri en lång tradition av det genuina hantverket att baka bröd – givetvis med lokala råvaror. Därför kan man säga att Olofssons bageri var före sin tid.

Olofssons bageri har bakat bröd till människor i trakterna kring Norrbotten i över 70 år. Verksamheten utvecklas och kunderna blir fler, men man viker inte från traditionen som håller sedan flera decennier; nämligen att erbjuda ”så nära hembakat i tiden”. Alla ska kunna njuta av nybakat bröd, varje dag, och veta att det är ansvarsfullt bakat med omsorg om såväl konsumenter som miljö.

Alltid nytänkande
Verksamheten drivs idag av andra generationen med Bengt-Olof Olofsson som vd. Det började på 1940-talet i en timrad bagarstuga, där man knådade för hand och där degen jäste i stora träkar. Det lånade kapitalet som möjliggjorde uppstarten av Olofssons bageri var blott 5000 kronor, men pengarna visade sig bli helt avgörande för flera generationers jobb i Överkalix.
– Efter den första investeringen, som var en elektrisk degknådare 1947, har många större investeringar gjorts i bageriet, men det drivs fortfarande som familjeföretag i samma anda som när min far och farbror startade det, säger Bengt-Olof.
Olofssons bageri var på flera sätt nytänkande och långt före sin tid, den elektriska degknådaren ansågs till exempel vara väldigt nymodig på den tiden och symboliserade en industrialisering inom bagaryrket.
Bageriet står än idag för innovationer och nytänkande inom branschen. Ett tydligt exempel är att man lyckas harmonisera moderna automatiserade metoder med det genuina hantverket. Bageriet har en av Sveriges mer moderna produktionsanläggningar.

Minst 70 år till
Olofssons bageri är idag en stor och viktig arbetsgivare i Överkalix. Man satsar på sin personal, som kontinuerligt får genomgå olika bageriutbildningar, anordnade i samarbete med Länsarbetsnämnden och Överkalix kommun.
– Förbättringsarbetet fortsätter hela tiden och det finns alltid något som kan förfinas, menar Bengt-Olof. Just nu fokuserar vi mycket på att fördjupa dialogen med kunderna, och vi lyssnar på marknadens efterfrågan när det gäller nya produkter.
Stenugnsbakat och surdeg är på modet och Olofssons bageri har lanserat flera nya sorter. Produktutvecklingsarbetet fortsätter, men de ursprungliga tankarna kring kvalitet och genuinitet är desamma som för över 70 år sedan. Så hoppas Bengt-Olof att verksamheten kommer att drivas under minst 70 år till.
Ytterligare ett led i utvecklingsarbetet är att man nyligen förvärvade ett Piteåbaserat tunnbrödsbageri, Trundöbagaren, som bakar ett fantastiskt gott norrländskt tunnbröd av högsta kvalitet. Olofssons bageri har redan fått in beställningar från hela Sverige när det gäller det omtyckta tunnbrödet, och räknar med en fin utvecklingspotential för hela verksamheten.