Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Alltid något spännande projekt på gång hos Pitebo

Det allmännyttiga bostadsbolaget Pitebo vågar gå mot strömmen, och har en egen filosofi för hur bostadsmarknaden bör utvecklas för att skapa störst lönsamhet och bäst förutsättningar för tillväxt. Filosofin bygger på att bygga lite mindre projekt, men med hög kontinuitet. Att alltid ha minst ett projekt på gång är Pitebos strategi.

Piteå är en av två kommuner i Norrbotten som har en stadigvarande befolkningsökning över tid, och Pitebo har satsat på att bygga lite och ofta för att stötta en kontinuerlig utveckling av bostadsmarknaden.
– Vi tror på en strategi där vi tillför lite nya bostäder hela tiden för att skapa större valmöjligheter för befintliga pitebor, hemvändare och andra som vill flytta till Piteå, säger Maria Sandström, vd på Pitebo och själv inflyttad till Norrbotten från Stockholmsregionen.
Detta är inte ett nytt påfund, Pitebo har jobbat med att kontinuerligt förse marknaden med bostäder under minst 30 år. Det har skapat en mycket bra kompetensbas inom bolaget, som gör att Pitebo kan ro i land större projekt också.

Visar mod och styrka med prestigeprojekt
Det har varit bråda tider för Pitebo under de senaste tre åren, då man färdigställt ett större projekt under 2017 och nu är i slutspurten med ytterligare ett med planerad inflyttning under våren. Det är två helt olika projekt, med helt skilda karaktärer, vilket visar mod och styrka hos Pitebo att våga satsa på lite annorlunda koncept.
Stadstornet, som färdigställdes 2017, är ett arkitektritat ovalt hus på 16 våningar med en mycket spännande fasad och färgsättning. Fastigheten är Piteås högsta, och även Piteås första miljöcertifierade bostadshus. Här ryms 60 lägenheter med mycket hög standard, de flesta med två inglasade balkonger.
Stadstornet är unikt på många sätt. I översta planet, som är mest attraktivt med sin fantastiska utsikt, har man byggt gemensamhetslokaler, relaxavdelning, bastu samt en generös takterrass. Istället för att bygga lyxsviter på toppen ville man på Pitebo öppna de finaste ytorna och göra dem tillgängliga för alla. Här kan hyresgästerna hålla livets största fester som bröllopsmiddagar och födelsedagsfirande.
– Projektet utmärker Pitebo för att det är så exklusivt. Piteå har en utpräglad villamarknad, och vår tanke med Stadstornet var att öppna upp för en helt ny målgrupp, bland annat yngre par som satsar på karriären och som vill ha ett stadsnära, exklusivt boende. Stadstornet är ett av flera projekt med hög standard och en högre hyresnivå, förklarar Maria Sandström.

Ett yteffektivt koncept för större målgrupp
Det andra projektet omfattar ungefär lika många bostäder, men skiljer sig från Stadstornet i allt annat. Blåbärsskogen, som projektet kallas, är ett konceptbygge där man fokuserat på att hålla nere kostnaderna med hjälp av upphandlade standardprodukter. Det ger en helt annan prislapp och hyresnivåer som piteborna är mer vana vid.
– Bostadsområdet Blåbärsskogen ligger på Berget, ungefär 1,5 kilometer från stadskärnan. Här ligger även Luleå tekniska universitets campus för Piteå, bland annat. Vi testar moderna, yteffektiva lösningar där varje kvadratmeter är genomtänkt. Vi tror att detta kommer att öppna möjligheterna för ytterligare en ny målgrupp, unga barnfamiljer, att välja ett bekymmersfritt boende i hyresrätt innan man storsatsar på villalivet, berättar Maria Sandström.
Det blir två miljövänliga hus med totalt 64 smart planerade lägenheter fördelade på fyra plan med en variation i lägenheternas storlek på 35 till 80 kvadratmeter. Bygget utförs i samarbete med det lokala bolaget Lindbäcks bygg.
Det kommunala bostadsbolaget har ungefär 50 procent av marknaden när det gäller hyresrätter, och glädjande är att även privata aktörer ser Piteå som attraktivt för investeringar.