Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Åmål 375 år – en levande industri- och handelsstad

Åmål har anor från 1600-talet. 1643 närmare bestämt då handelsplatsen vid Vänerns strand fick sina stadsprivilegier. I år firar Åmål 375-jubileum hela året. När Bergslagernas Järnvägar, BJ, anlade järnvägen mellan Göteborg och Dalarna etablerades en serviceverkstad i Åmål.

Tågverkstaden har sedan dess varit central och utgör fortfarande en viktig industrigren i staden. Numera finns också flera högteknologiska företag i Åmål och flera av dem ligger idag i världsklass inom sina branscher.

Åmål med sina 12 700 invånare har en lång historia som utpräglad industristad. Företag har genom åren byggt t ex vägfärjor, motorcyklar, vitvaror, kompressorer och sportbilar. En levande stad behöver också en levande stadskärna. Det kan Åmål erbjuda. Några externa köpcentra hittar du inte i Åmål utan här satsar man på stadskärnan i stället.

Vi vill inte ha några externa köpcentrum som utarmar vår stadskärna. I centrumgruppen arbetar vi tillsammans med handlare och fastighetsägare för att utveckla Åmål som handelsstad och även den offentliga miljön i centrum säger Marianne Carlsson, näringslivsutvecklare i Åmål.

Marianne konstaterar att hon får många förfrågningar från andra kommuner som vill veta hur Åmål jobbar med sin centrumutveckling. Nyckelordet är samarbete.

Vi har mycket bra samarbete med våra lokala näringslivsföreningar. Det vi får höra att det är snabba och enkla kontaktvägar till oss i kommunhuset. Det är nog där en liten kommun har sin styrka.

Åmål utbildar efter näringslivets behov
En utmaning för en småkommun är att matcha näringslivets behov av kompetens. Här i Åmål bestämde sig näringslivet och kommunens vuxenutbildning för att börja samarbeta kring kompetensförsörjning och satsar på specialutbildningar utifrån näringslivets behov. Vuxenutbildningens utbildningar inom banteknik och svets leder till arbete.

Evenemangsstaden Åmål
Den som tänker på Åmål kanske förknippar platsen med blues, bokdagar och båtliv. Ska man nämna två av Åmåls sommarevenemang får det bli Åmåls bluesfest och Bokdagar i Dalsland. Bluesfestivalen startade i blygsam skala 1992 och har sedan dess växt till en proffsig men ändå gemytlig internationell träffpunkt för goa och glada människor. Bluesen följs upp av den litterära festen som lockar de stora nordiska författarna. De säger att de trivs i Åmål för att arrangemanget är småskaligt, trivsamt och erbjuder en avslappnad atmosfär mitt i centrumgrönskan för hela familjen.