Tis 17 maj / År 40 / Nr 1 2022

Amastens gör stora investeringar i Finspång

Amasten Fastigheter gör en av sina största investeringar genom tiderna. Målet är att helrenovera stora delar av bostadsbeståndet till en nivå som kan jämföras med nybyggnation. I den satsningen är Finspång en av de stora vinnarna – hittills har över 100 hyresrätter renoverats till motsvarande bostadsrättsstandard.

Amastens bostäder och verksamhetslokaler finns över nästan hela Sverige, med fyra hubbar eller huvudregioner; syd med Blekinge och Skåne, mitt med Finspång, Karlskoga och Skövde, öst med Mälardalen samt norr med Sundsvall, Umeå och Timrå. Än så länge finns ingen närvaro i väst kring Göteborgsregionen, men den möjligheten undersöks i skrivande stund.

Satsar mycket i Finspång
För att dra sitt strå till stacken och utveckla den lokala bostadsmarknaden på alla ställen man har närvaro idag satsar Amasten nu på att helrenovera ett antal lägenheter, närmare bestämt 250 på riksnivå, varav merparten i Finspång. Målet är att färdigställa ett 10-tal per månad.
Amasten har sitt största bostadsbestånd i Finspång med över 900 lägenheter. Bostadsmarknaden går på högtryck i staden, mycket tack vare en stark arbetsmarknad. Norrköpings största arbetsgivare, Siemens Industrial Turbomachinery, har sin fabrik och utvecklingsavdelning i Finspång. Arbetsinpendlingen är en av Sveriges högsta, och många söker bosätta sig i kommunen.
– Vi satsar ungefär 50 miljoner kronor enbart i Finspång för att stärka bostadsmarknaden lokalt, upplyser Mikael Rånes, förvaltningschef på Amasten. Det händer mycket i staden och vi vill gärna vara på tå och vara lyhörda för marknadens behov. Naturligtvis hoppas vi väldigt mycket på fortsatt utveckling i samband med att vi gör den här stora investeringen nu.

Öppnar lägenhetshotell
En annan pågående investering i Finspång är Amastens svar på Finspångs många arbetspendlares behov. Istället för att betala dyra hotellnätter och dessutom behöva packa ihop allt inför hemgående till helgen kan arbetspendlare hyra ett rum i Amastens lägenhetshotell, där man har sitt eget boende med kokvrå och förvaring, delad tvättstuga och gemensamma umgängesutrymmen. Dessutom ingår städning en gång i veckan.
– Vi har goda erfarenheter av att driva lägenhetshotell från Sundsvall. Det konceptet appliceras nu även i Finspång. Eftersom det finns en så pass stark arbetsmarknad här tror vi på en stor framgång då vi konverterar en av våra befintliga kommersiella lokaler till lägenhetshotell. Det håller både byggtid och kostnader nere, därmed kan vi även hålla rimliga hyresnivåer, säger Mikael Rånes.

Nytänkande fastighetsbolag
Amasten förvaltar och utvecklar fastigheter med ett stort mått av nytänkande. Ett exempel är att man bygger kvalitativa bostäder på bara tio månader, till ett lägre pris. Målet är att bygga 1000 lägenheter fördelade på alla områden där Amasten verkar idag. I dagsläget pågår inga nybyggen i Finspång men det kan vara en tidsfråga. Amasten är alltid på jakt efter mark och håller ögon och öron öppna.