Ons 6 jul / År 40 / Nr 3 2022

Anrik historisk miljö skapar ro – och lyckade möten

Konferenshotellet Söderköpings Brunn har anor som sträcker sig till 1774, och är således en av Sveriges absolut äldsta verksamheter som fortfarande är i bruk. I medeltidsstaden Söderköping finns en tradition av att ta vara på det kulturhistoriska arvet, vilket är väldigt tydligt i Söderköpings Brunns verksamhet.

”Att dricka brunn” är en gammal företeelse från 1700-talet, som tillämpades för att stärka hälsan och bidra till ett långt liv. Än idag kan gäster vid Söderköpings Brunn dricka ur hälsokällan, något som idag bidrar till helhetsupplevelsen på plats. Idag läggs mycket fokus på att skapa välbefinnande även med god mat och spa, som nyligen renoverats.
– Vi vill erbjuda en unik atmosfär och upplevelse som skapar ro när man kommer till den anrika historiska miljön här. För oss handlar det om att ta vara på det kulturhistoriska arvet och paketera det för moderna gäster, säger Johan Lindgren, vd på Söderköpings Brunn.

Modern drift i anrik miljö
Det är förvisso en anrik verksamhet som präglar Söderköpings Brunn, men driften är i allra högsta grad modern. Idag får hela konferenshotellet el från solcellspaneler på taket, och man har till och med egna odlingar för att säkerställa närproducerade råvaror till köket.
De flesta håller nog med om att en lyckad konferens omfattar god mat. Restaurangen utgör hjärtat i verksamheten, med vällagad och ofta ekologisk mat och rikliga portioner. På Söderköpings Brunn är Afternoon Tea inte bara kaffe och kaka, här dukas en hel kakbuffé upp och allt har bakats på plats.
Miljöprägeln är tydlig även i den nyrenoverade spa-avdelningen, liksom i konferensrummen där den senaste tekniken underlättar mötesverksamheten för upp till 200 deltagare åt gången.

Mycket aktiviteter
Utöver själva upplevelsen på hotellet erbjuder Söderköpings Brunn även andra aktiviteter, såsom kryssning på Göta kanal med en egen båt. Även guidade turer i S:t Anna skärgård finns med i utbudet. Naturligtvis med servering ombord.
Det finns till och med en egen kyrka på ägorna som används för bröllop, komplett med efterföljande tillställning i en närliggande lokal som kallas Brunnssalongen, uppförd på 1700-talet. Salongen används även för större konferenser och andra festligheter året om.
För att möta olika målgrupper under hela året anordnas olika evenemang, bland annat med mat, dryck, dans och musik. ”Musik på Brunnen” är ett återkommande och mycket uppskattat event till exempel. Utöver det anordnas spaweekend, golfweekend, midsommarfirande och mycket annat.

Ledande kurortshotell
Johan Lindgren har stora ambitioner när det gäller utveckling av anläggningen. Det finns bland annat planer på att återuppbygga det varmbadhus som brann ner 1967, enligt ursprungliga ritningar från 1911. Detta skulle i så fall starkt bidra till att göra Söderköpings Brunn till ett ledande kurortshotell i Sverige och till och med i Europa.