Fre 1 mar / År 42 / Nr 5 2023

Arctic Wood tummar aldrig på kvalitet

Den största passionen för Arctic Wood är trä. Och det ska vara svenskt eller finskt trä från närregionen, en stadig och långsamt växande furu med täta årsringar, som ger bästa kvalitet och hållbarhet i produkterna. För på Arctic Wood tummar man aldrig på vare sig hantverkets eller råvarans kvalitet.

På den natursköna ön Seskarö, endast tre mil från finska gränsen, bedriver familjeföretaget Arctic Wood en omfattande träförädling. Det som började i liten skala med ett par anställda har vuxit till en större fabrik med ett 20-tal medarbetare och ett större sortiment av fritidshus som bastun och grillkåtor, knuttimrade fritidshus samt modulbyggnader.

Hantverket lever kvar
En stor del av produktionen är fortfarande hantverksmässig, och det är kanske just det som skapar en unik känsla i varje grillkåta, varje lusthus och varje bastu från Arctic Wood. Produkterna är så eftertraktade att man fått bygga till fabriken ett par gånger, och anställa fler till produktionen. Kapacitetstaket är förvisso inte nått, men nära inpå, enligt Karoliina Kämäräinen på Arctic Wood.
– Vi säljer mycket till storstadsregionerna och märker att den trenden håller i sig. Människor tycks uppskatta det vi gör och att få med sig en del av det norrländska lugnet på köpet. Det ska vi värna om och vidareförädla för framtiden, säger Karoliina.
Det senaste tillskottet i sortimentet är modulbyggnader som levereras som platta paket över hela norra Europa. Kunderna kan välja att rita sina egna byggnader, såsom garage och stall, eller förlita sig på Arctic Woods breda sortiment av färdigritade hus. Oavsett vilket så är det alltid kvalitet och omtanke om såväl kund som hantverk och råvara som kommer i första hand.

Kärleken till trä
Livslängden i Arctic Woods produkter är imponerande och beräknas till minst 50 år med rätt underhåll.
– Trä kan ju hålla under många decennier, det finns träbyggnader som till och med är flera hundra år gamla, med rätt underhåll är trä nog marknadens mest hållbara konstruktionsmaterial, säger Karoliina.
På Arctic Wood är kärleken till trä tydlig, och den genomsyrar hela verksamheten och alla moment i tillverkningen.
– Vi älskar verkligen trä och det vill vi att våra kunder ska känna och märka i våra produkter också. Vi vill sprida en känsla av välbefinnande baserat på att trä är ett hållbart och sunt materialval som våra kunder kan njuta av under många år, tillägger Karoliina som avslutning.