Sön 10 dec / År 41 / Nr 5 2023

Artisterna intar scenerna i Karlstad – i år också

Konserter, mässor, teaterföreställningar.
Ifjol kom fler än 150 000 personer till Great Event of Karlstads olika event.
– Vi vill fortsätta att hålla en bra bredd på evenemangen och profilera Karlstad som en riktig eventstad, säger vd:n Lennart Åhs.

Great Event startade som eget bolag 1 januari 2011. Efter tio års erfarenhet från stora events i Löfbergs Arena hade det nya företagets medarbetare en bred kunskapsbank, ett brett kontaktnät och en utvecklad arbetsmodell.
Ägare är Färjestads BK och stora uppdragsgivare är Löfbergs Arena, Karlstads CCC (Congress Culture Center) och Karlstads kommun.

Många kända namn
Great Events verksamhet handlar om att skapa beläggning för Karlstads större anläggningar Löfbergs Arena och Karlstads CCC och för hela besöksnäringen.
Löfbergs Arena har blivit ett begrepp i evenemangssammanhang och har varit värd för en rad stora evenemang sedan starten 2001.
Förutom att ishockeylaget Färjestad har spelat hem fyra SM-guld under de här 15 åren så har hallen varit värd för konserter med till exempel Bob Dylan, Rod Stewart, Elton John, Roxette och Carola, Melodifestivalen och tv-programmet Gladiatorerna.

Människor vill ha upplevelser
Lennart Åhs jobbade som chef för Löfbergs Arena i elva år och fick uppdraget att starta Great Event of Karlstad.
Han har följt utvecklingen av Karlstads turistnäring på nära håll och ser en trend i människors sätt att spendera sina pengar och sin fritid.
– De hårda paketen har mer eller mindre försvunnit och ersatts av upplevelser. Jag tycker att folk mer och mer har blivit intresserade av upplevelsebiten än av prylar nuförtiden, säger han.
Eventåret 2016 ser ut att bli lika spännande som tidigare för Great Event of Karlstad. I Löfberg Arena blir det exempelvis flera olika mässor, bland annat UF-mässan (Ung företagsamhet), Michelin-mässan och så Vin och Deli-mässan, som påminner en del om Öl och Whiskeymässan i Göteborg i sitt upplägg.

Dödsdansen gästspelar
Karlstad CCC bjuder på föreställningar av Wermlandsoperan, Grotesco och Dödsdansen för att nämna några. Den sistnämnda pjäsen med Mikael Persbrandt, Thomas Hanzon och Lena Endre i rollerna har sin enda föreställning utanför Stockholm just i Karlstad.
Lisa Nilsson, Darin och Alcazar är några av artisterna som redan gjort konserter och under sommaren och hösten fortsätter konsertprogrammet med fler spännande artister.
Dessutom kommer gamle Monty Python-legenden till Karlstad den 15 april för en soloshow, något som visar bredden på alla de events som hålls i staden.
– Vi har 50-60 eventtillfällen på årsbasis och vi ansvarar för sådant som rör byggnader, säkerhet, logistik, mat, dryck och marknadsföring, berättar Lennart Åhs.