Mån 17 jun / År 42 / Nr 1 2024

Arvidsjaur välkomnar hemvändare och alla andra

Arvidsjaur är känt för sitt rika hotellutbud med fantastiskt fina anläggningar. Många känner även till att Arvidsjaur är hemvist för strategiskt viktiga testbäddar för fordon. Men Arvidsjaur har mycket mer att erbjuda, inte minst som boendekommun med tillgång till fjäll- och naturupplevelser praktiskt taget inpå tröskeln.

Den som söker skapa högre livskvalitet gör klokt i att ta en extra titt på vad Arvidsjaur kan erbjuda. Detsamma gäller företag som vill expandera med tillgång till hållbar teknik och pålitlig arbetskraft.

Kan garantera livskvalitet
Maria Nilsson är inflyttad från Göteborg men ser sig som en äkta norrlänning – speciellt när hon är ute i naturen och njuter av det typiskt norrländska i form av orörd mark och skog. Vid sidan av sitt arbete på kommunen, där hon är projektledare och marknadsutvecklare, fokuserar Maria på en aktiv fritid med bland annat skoterkörning, vandring och fiske.
– Jag flyttade upp till Norrbotten från Göteborg för nästan 20 år sedan, då jag började på gymnasiet i Arjeplog. Jag är fortfarande kvar här och det kanske talar för sig själv. Efter gymnasietiden studerade och arbetade jag i Umeå under drygt tio år och nu bor jag i Arvidsjaur. Jag trivs oerhört bra här i norr och det har mycket att göra med de rika naturupplevelser som finns här och som bidrar till en ökad livskvalitet, säger Maria, som har doktorerat i molekylärbiologi med fokus på prostatacancer.
Nu har Maria fullt upp med att planera Arvidsjaurs marknadsföring som besökskommun, något som hon känner väl eftersom hon bott länge i trakten och själv gärna engagerar sig i den lokala utvecklingen.
– Att Arvidsjaur har många fina hotellanläggningar vet många om, och det har att göra med fordonstestverksamheten, men det finns så mycket mer att uppleva här och det vill vi marknadsföra mer offensivt framöver.

Kundtjänster expanderar
Arvidsjaur har många dolda värden som bara väntar på att upptäckas. Kommunen ligger bra till med en välutbyggd infrastruktur som möjliggör tillväxt. Att lätt ta sig till och från en plats till en annan är en förutsättning för att logistikintensiva verksamheter ska se Arvidsjaur som en bra plats att etablera sig på, men här trivs även andra typer av verksamheter. Allt som har med förflyttning av varor och människor, för att vara exakt. Med andra ord det mesta.
– Kundtjänst och liknande verksamheter har flyttat hit under de senaste åren och de flesta är expansiva. De har helt enkelt upptäckt att det finns gynnsamma etableringsmöjligheter här, i kombination med lojal och pålitlig arbetskraft, säger Peter Manner, näringslivschef i Arvidsjaurs kommun.
Att vidareutveckla och stärka förutsättningarna för att fler kundtjänstverksamheter ska välja Arvidsjaur är en del av näringslivsenhetens fokus framöver. Att utveckla IT-relaterade och energiintensiva branscher ligger också högt på agendan. Arvidsjaur har även en del spännande saker på gång inom fordonstester.

Arvidsjaur som förebild
Ett tyskt filmteam har nyligen besökt Arvidsjaur i syfte att rapportera om det arbete som görs för att minska klimatförändringarna i Sverige. Ett reportage som gick på flera kanaler i Tyskland handlade om Arvidsjaurs fjärrvärmeverk som eldas med biomassa från det regionala skogsbruket. Man tog alltså exempel från Arvidsjaur för att illustrera hela Sverige som förebild för miljöarbete, vilket både Maria Nilsson och Peter Manner är oerhört stolta över.
– Vi har många lyckade exempel och besöket från det tyska filmteamet är bara ett av många. Att just det här var så spännande var för att vi kunde visa upp värden som de faktiskt inte hade räknat med. Det visar inte minst att Arvidsjaur är med i matchen, att vi kan leverera och att vi satsar på teknik för hållbar utveckling som övriga Sverige och Europa kan ta efter, avslutar Peter Manner.