Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Asiatisk matkultur på väg att erövra Sverige

2001 startade den första Spicy Hot-restaurangen i Västerås.
Idag finns man även i Eskilstuna, Karlstad och Norrköping och expansionen fortsätter.
– Vi vill först och främst etablera vårt varumärke i Mellansverige. Men vi är inte främmande för att blicka söderut också, säger marknadschefen Marcus Väisänen.

Konceptet Spicy Hot startade i en liten källarlokal på Källgatan i Västerås för 15 år sedan. Stället blev snart populärt och snart öppnade man även en restaurang i grannstaden Eskilstuna. Idag har Spicy Hot även tre restauranger i Norrköping och en i Karlstad.
I Västerås öppnades en andra restaurang på Sturegatan för drygt tio år sedan och nu planeras det för en tredje – i köpcentret Hälla.
– Vi startade i helt rätt tid under period då det blev väldigt populärt bland svenskar att åka till Thailand. Och då fanns det inga restauranger av den här typen i Sverige, säger Marcus Väisänen och fortsätter:
– Företaget har utvecklats på ett mycket positivt sätt och idag har vi en hög vinstmarginal, något som är ganska ovanligt i den här branschen.

Lagar på beställning
Väisänen menar att det finns ett behov av vällagad snabbmat som både är nyttig och som har spännande smak.
– Vi lagar all mat på beställning. Att maten är nylagad och inte innehåller halvfabrikat är något som är väldigt uppskattat av våra kunder. Den är inte för stark och inte för mesig och vi serverar stora portioner. Två personer kan faktiskt dela på en portion och bli mätta.
Konceptet Spicy Hot bygger på en fusion mellan olika asiatiska smaker. Maten är varken kinesisk, vietnamesisk eller thailändsk. Snarare en blandning av alla tre.

Många olika rätter
Spicy Hot har både bordsservering och Take Away. Menyn är lång men exakt hur den kommer att se ut i framtiden är inte klart. Det har pratats om att lägga till både förrätter och efterrätter.
– Vi har en väldigt omfattande meny, nästan lite för många olika rätter. I framtiden kommer vi säkerligen banta ner den något men det gäller att noga läsa av vad kunderna vill ha innan man förändrar för mycket.

Har era kunder någon favoriträtt?
– Ja en favorit är wokad kyckling med cashewnötter och grönsaker med vår egen Spicy Hot-sås. Jag tror att enkelheten är det som är tilltalande i just den här rätten, säger Marcus Väisänen.
Norrköping är en av de städer där Spicy Hot etablerat verksamhet. Tre restauranger finns i stan och den tredje placerades strategiskt i köpcentret Ingelsta. Även i Västerås kommer nästa restaurang att placeras i ett köpcentrum. Det handlar om Hälla med närhet till shopping och mataffärer som ICA Maxi.