Atea bidrar i utvecklingen av ett smartare och mer innovativt Sverige genom att tillhandahålla pålitlig, skalbar it-infrastruktur. Att enbart investera i häftig teknik räcker inte om användarna inte förstår den eller kan få ut mesta möjliga ur sin användarupplevelse. It ska tillföra nytta, och inte ses som ett onödigt ont.
Atea vet hur man får ut så mycket som möjligt ur sin it-investering. Det är speciellt viktigt för industriföretag som ständigt pressas av hot från lågkostnadsländer. Dessa företag har inte tid eller resurser för att felsöka om it-systemen kärvar – de förlitar sig hellre på en partner som löser det bakom kulisserna.
Uppnår önskad effekt med it
För att uppnå en mer effektiv produktion som håller över tid behöver industrin digitaliseras. Atea vet hur.
– Ambitionen med alla it-investeringar är att förenkla och effektivisera. Det vill säga att öka produktiviteten hos användarna, så att de levererar mer, på kortare tid, och med mindre resurser, förklarar Fredrik Östman, platschef på Atea Örnsköldsvik
Det kan låta enkelt, men bakom en effektiviserande it-investering ligger mycket arbete för att utveckla, förfina och implementera lösningen så att den verkligen får önskad effekt. Hos Atea står produktivitet i fokus, inte dyr högteknologi enbart för teknikens skull.
Atea hjälper företag i Örnsköldsvik, Kramfors och Sollefteå att digitalisera sina processer. Ofta kan befintliga it-system vara bra, och då bygger Atea hellre vidare på dem än uppfinner hjulet igen. Som oberoende leverantör kan Atea plocka ihop det allra bästa från många olika utvecklare.
Eftersom digitaliseringen driver fram nya lösningar hela tiden gäller det att vara lyhörd för marknadens krav och efterfrågan. Färdigutvecklade molntjänster från stora leverantörer som Microsoft kan kopplas ihop med skräddarsydd infrastruktur för att skapa och stötta produktivitet.
Allt är kundanpassat
Atea är Europas näst största leverantör av it-infrastruktur, men har samtidigt en stark lokal förankring med ett 30-tal lokalkontor i Sverige. Kontoret i Örnsköldsvik består av cirka 25 medarbetare som alla har någon form av koppling till att öka produktivitet hos kunderna.
– Vi kommer att fortsätta utveckla infrastrukturen genom att ta det bästa på marknaden och koppla ihop det till en helhetstjänst som fungerar optimalt för varje kund. Det sker både i form av systemlösningar som kunden köper, såväl som tillhandahållande av funktionstjänster, där kunden köper en komplett tjänst från oss. Allt är kundanpassat, säger Fredrik Östman.
Det bästa för en kund kanske inte alls fungerar för en annan, och därför finns det ingen standardlösning när det gäller smart infrastruktur. Allt handlar om att optimera så att användarna nyttjar tekniken på ett sätt som ger lönsamhet, effektivitet och därmed också avkastning på it-investeringen.