Sön 10 dec / År 41 / Nr 5 2023

Att bygga för framtiden är att bygga hållbart

C4 Hus bygger bara hus som företagsledning såväl som medarbetare själva skulle vilja bo i. Tankesättet omfattar så mycket mer än hållbara material och energisnåla lösningar – det är en hel vetenskap där allt från läge till god totalekonomi finns med. Att bygga för framtiden är att bygga hållbart. Något annat finns inte med i ekvationen för C4 Hus.

Det finns många projekt i Sverige som i sig själva är tydliga exempel på att C4 Hus lever som man lär. C4 Hus har förutom många prestigefyllda bostadsprojekt även varit med och byggt viktiga samhällsfastigheter som skolor och förskolor, i flertalet kommuner är man en återkommande leverantör.

Sätter ny standard i Ronneby
Det pågår just nu ett antal byggprojekt i Blekinge där C4 Hus leder utvecklingen. I Ronneby har det inte byggts så mycket på ett tag, men här är C4 Hus med och sätter en ny standard för bostadsmarknaden med två spännande projekt.
Det första projektet är ett som pågått under en längre tid och som under resans gång har ändrat karaktär och omfattning. På många ställen är det tvåor som säljer slut först, men i Ronneby visade det sig att man bröt trenden och istället mötte en marknad som efterfrågade fler större bostäder. I det befintliga projektet Brf Kilen valde C4 Hus att rita om ett antal tvåor till treor, och kunde då möta marknadens krav.
Brf Kilens två huskroppar med totalt 35 lägenheter ligger mycket attraktivt med utsikt över Ronnebyån, intill ett gammalt godsmagasin i anslutning till järnvägsknuten i centrala Ronneby. Härifrån är det gångavstånd till det mesta i stadskärnan samt Brunnsparken och de vackra omgivningarna där.
– När projektet först lanserades hade vi ett mycket stort intresse och då framförallt för de större lägenheterna. Det hoppas vi på att fånga upp igen nu när försäljningen kommer igång på nytt, säger Morgan Johansson, projektutvecklare på C4 Hus i södra Sverige.

Flera aspekter av hållbarhet
Det andra pågående projektet i Ronneby syftar till att göra bostadsmarknaden ännu mer tillgänglig. I Ronneby har det under många år saknats lägenheter med hög tillgänglighet, men nu bygger C4 Hus anpassade lägenheter med cityläge och hiss. Lägenheterna ligger så bra till att det är minuters gångavstånd till nästan all form av service, rekreation och vård – ett drömläge för en målgrupp som behöver hög tillgänglighet med andra ord.
– Vi bygger hållbart rent miljömässigt och det är inget nytt. Vi tar hållbarhetsdiskussionen ännu längre och inkluderar social hållbarhet i samtliga projekt. Vi vill ju attrahera en bred målgrupp och skapa mångfald i våra bostadsområden. Det ger en ökad trygghet i området och det är också en form av hållbarhet, menar Morgan Johansson.
I ytterligare ett pågående projekt bygger C4 Hus fem parhus i natursköna Valjeviken i Sölvesborg. Kvarteret Svarta Hejan blir ett premiumbygge med fem parhus och totalt tio bostäder – samtliga med flera uteplatser och terrasser för att verkligen maximera känslan av att bo alldeles intill havet. Dessutom ligger bostäderna ett stenkast från ett naturreservat. Även här är flera aspekter av hållbarhet tydliga.