Mån 17 jun / År 42 / Nr 1 2024

Att jobba på Bombardier borde vara alla programmerares dröm

Bombardier bedriver en spännande och framtidssäker verksamhet ur flera perspektiv. Det transporteras dagligen cirka 500.000 miljoner människor i tåg från Bombardier. Sammantaget rör det sig om resor där man sparar in på utsläpp om flera tusentals ton koldioxid per år.

Bombardier är rätt arbetsplats för den som vill vara med och bygga en hållbar framtid, och dessutom få arbeta med det senaste inom programmering, artificiell intelligens och kraftelektronik. Ett drömjobb.

Västerås är Industrial Lead Site
Det största affärsområdet i Västerås omfattar tillverkning av de viktigaste komponenterna som ingår i elektriska drivlinor för samtliga av Bombardiers tågmodeller. Här arbetar drygt 600 personer med att utveckla och konstruera drivlinor för Bombardiers globala fabriker. Västerås är med andra ord ett globalt kunskapscentrum för drivlinor och kraftöverföring.
– Västerås är en så kallad Industrial Lead Site inom Bombardier, vilket betyder att vi utöver tillverkning och export av drivlinor även för över vår kunskap inom produktionsteknik till våra systerfabriker världen över. Vår arbetsplats är internationell, vilket jag personligen tror är något som lockar många yngre talanger idag, säger Fredrik Owman, platschef med ansvar för drivlinorna.
Vidare är Västerås Bombardiers huvudort i Sverige för service och underhåll av tåg som redan är i drift någonstans i landet. Ett av de största projekten inom den verksamheten är den stundande renoveringen av 271 stycken C-20 tunnelbanetåg som trafikerar Stockholms tunnelbanor. Samtliga ska renoveras och moderniseras i Bombardiers anläggning i Västerås.

Fortsätter leda utvecklingen
I Västerås finns även den globalt största enheten inom Bombardier för test och validering av drivlinor. Det är lätt att förstå att Västerås spelar en nyckelroll i hela Bombardiers utveckling, som i sin tur är avgörande för att transportsektorn ska kunna ställa om och bli mer hållbar.
– För den som vill vara med och förändra världen är Bombardier rätt arbetsgivare, konstaterar Fredrik Owman. Bombardier kommer att fortsätta leda utvecklingen inom tågteknik med fokus på kraftöverföring och drivlinor i Västerås.
Bombardier är ständigt på jakt efter nya talanger inom alla affärsområden. I dagsläget arbetar cirka 1000 personer på siten i Västerås, och det rekryteras kontinuerligt till både service och underhållsdelen och till den globala enheten för utveckling, tillverkning och test av drivlinor.