Lör 2 dec / År 41 / Nr 5 2023

Attraktivt boende för alla är målsättningen i Västervik

Bra bostäder för alla är grundfilosofin i bolaget Västerviks Bostads AB.
–Viktgt att skapa bostadsområde där alla trivs, känner trygghet och kan bo kvar i många år. Det i sin tur utvecklar staden och skapar många nya projekt, för ett aktivt och hälsosamt liv, säger marknadschef Susanne Vidvik när hon vidare berättar om bolagets engagemang i tre stora pågående nybyggnadsprojekt.

Bostadsbolaget är helägt av Västerviks kommun, med ett innehav av drygt 3200 lägenheter i stor geografisk spridning på fyra orter. Alla storleksvarianter finns representerade och noggrannhet med underhållet, har medfört att bostäderna är i gott skick och attraktiva på bostadsmarknaden. Med en bostadskö på 6000 aktivt sökande och en väntetid på 3-4 år ger det en stabilitet för långsiktig planering. Med dryga 300 lokaler i sin ägo samt olika förvaltningstjänster till kommunens verksamhetslokaler, ansvarar bolaget för nästan en halv miljon kvadratmeter bostads- eller lokalyta. -Driften sköts av egna fastighetsskötare vilket ger en bra relation till hyresgästerna, de känns igen i företagets egna profilkläder. Inhyrd personal kommer nu också att kännas igen genom att ha på sig synliga västar med texten, ”Jag arbetar åt bostadsbolaget” meddelar Susanne Vidvik.

Projekt trygghetsboende i Gamleby
I Gamleby pågår ett projekt med trygghetsboende i åldersgruppen från 65 år, med genomtänkt planering för att vara anpassbart att fungera livet ut .Breda dörröppningar, inga trösklar, rymligare kök och badrum, hiss och automatiska dörröppnare underlättar. De gemensamma utrymmena inbjuder till umgänge. Tillgängligheten är god, med hårdgjorda väl upplysta gångytor i trädgården i anslutning till boendet. Alla lägenheter har inglasad balkong, närområdet är grönt o lummigt med kort avstånd till havet, vilket erbjuder bad och fiske. Promenadavstånd till handelsområde samt närhet till vårdcentral. -Ett boende planerat för framtida behov och bekvämlighet och bolagets andra helt rökfria boendeområde, berättar Susanne Vidvik.

Familjevänligt område bebyggs i tre etapper
Nära naturen och skola på Västerviks högsta punkt Didrikslund, byggs totalt ett femtiotal lägenheter i tre etapper. Fördelat på två tvåvåningshus och ett femvåningshus. Första etappen blev fjorton trerums lägenheter i tvåvåningshus, inflyttning skedde mitten januari 2020. Etapp två med 20 lägenheter, bestående av tvårums- och trerums lägenheter i fem plan beräknas klar för inflyttningen i september 2020 och tredje etappen planeras till maj 2021. Området har tillgång till fina strövområden med flera löp- och mountainbikespår. En kort promenad bort når man den vackra insjön Kvännaren.

Nära hav och Golfbana i Ekhagen
Ett naturskönt boende invid golfbanan, med bara tio minuters cykelavstånd till centrala Västervik. Det havsnära läget ger goda badmöjligheter och härliga naturupplevelser. Projektets totala antal bostäder blir trettionio stycken lägenheter i parhus, med två uteplatser och byggs i tre etapper. Första etappen var inflyttningsklar i september 2019 och består av tretton fyrarums-lägenheter på 104 rymliga kvadratmeter. Etapp två beräknas vara klar för inflyttning kvartal fyra 2020 och består av tolv stycken trerumslägenheter på 87 kvadratmeter. -Med dessa tre projekt tillför vi Västerviks kommun 107 nybyggda bostäder i den närmaste framtiden. Byggda med tanke på miljö och hållbarhet, för ett tryggt och behagligt boende i många år framåt till våra hyresgäster, summerar Susanne Vidvik.