Mån 25 sep / År 41 / Nr 3 2023

Attraktivt boende i Östra Göinge – Skånes gröna hjärta

Bostads AB Klockaren förfogar över 1420 lägenheter i Östra Göinge kommun och merparten av beståndet är byggt på 1950- och 60-talen, alltså innan miljonprogrammet.
– I dagsläget har vi bara 35 lägenheter lediga. För tre år sedan hade vi 135 lediga så trenden är positiv, säger Stefan Nilsson, vd på Bostads AB Klockaren.

Östra Göinge kommun ligger i nordöstra Skåne med Hässleholm och Kristianstad som närmaste grannar. Bostads AB Klockarens lägenheter finns i hela Östra Göinge kommun och har lägenheter fördelade på fem orter.
– Vårt bolag har osedvanligt många ettor och tvåor, mer än riksgenomsnittet. En etta med kokvrå kostar bara 2.600 kronor i hyra. Så skulle det se ut i studentstäderna i stället. Då skulle studenterna jubla, konstaterar Stefan Nilsson.
Bostadsbolaget bildades 1974 genom en sammanslagning av två stiftelser och ett aktiebolag i samband med att fyra kommuner slogs samman till en kommun, Östra Göinge.
Nästa år, 2014, kommer både kommunen och Bostads AB Klockaren att fira 40-årsjubileum.

Göinges svarta guld
Östra Göinge är en kommun där den skånska slätten möter det småländska höglandet.
– Alla kommuner vill framhäva sin vackra natur, men Östra Göinge är faktiskt en osedvanligt vacker trakt. Området kallas för stenriket eftersom det finns massor med stenbrott här. Mest känt är den svarta diabasen, en kolsvart granitsten som är mycket uppskattad, berättar Stefan Nilsson.
Den exklusiva svarta diabasen – ”Göinges svarta guld” – används till fasadbeklädnad och inredning i offentlig miljö, som konst eller till gravstenar.

Attraktiva boendemiljöer
Östra Göinge erbjuder attraktiva boendemiljöer i en skön och grön kulturbygd med närhet till såväl expansiva IKEA i Älmhult som kommunikationernas knutpunkt Hässleholm och handelsstaden Kristianstad. Det är också nära till både Malmö, Lund, Helsingborg och Växjö samt sju flygplatser varav en internationell.
Grundtanken hos Bostads AB Klockaren är att tillhandahålla lägenheter med bästa möjliga standard till lägsta möjliga pris.
– Efter 22 år ska vi nu bygga nytt och under de närmaste tre åren ska vi investera en och halv gånger vår årsomsättning. Just nu pågår radhusbebyggelse och nästa plan är ett höghus i Knisslinge på fem-sex våningar. Vi kommer att satsa 40 miljoner kronor på energibesparingar inom loppet av 1,5 år och vi håller på att dra in det modernaste bredbandet som går att få tillsammans med Telia Sonera, berättar Stefan Nilsson och fortsätter:
– Pendlarna blir fler och fler och pendlingsavstånden blir längre för att få billigare boende. Och det kan vi på Bostads AB Klockaren erbjuda.