Mån 8 aug / År 40 / Nr 3 2022

Automatiska trucksystem från Askim

Simatic AB levererar och installerar kompletta AGV-anläggningar med tillhörande kringutrustning under varumärket Simasys.
– Vår kärnverksamhet är försäljning och installationer av automatiska trucksystem, säger Allan Johansson, managing director på Simatic AB i Askim utanför Göteborg.

Simatic AB har specialiserat sig på logistiklösningar av materialflöden, lagerhantering och transporter inom industrin. Företaget levererar automatiska truckar till kunder främst i de nordiska länderna, men också till Tyskland, England och Holland.
– Vårt uppdrag är att lösa kundernas logistiska materialflöden med hjälp av automattruckar, säger Allan Johansson, som grundade Simatic AB 1990.
Förarlösa truckar erbjuder många praktiska fördelar jämfört med exempelvis rullbanor eller transfervagnar. Det är en lönsam och flexibel transportteknik i ett närmast oändligt antal branscher.
Simatic levererar standardiserade och kundanpassade AGV-system och målet är att generera en kostnadseffektiv investering, snabb implementationstid och lägre driftskostnad.
Företaget levererar två typer av automatiska truckar:
• automatiserade standardtruckar baserade på manuella truckar för pallhantering
• specialkonstruerade autotruckar för kundunika lasthanteringskrav

En mängd uppgifter
Simatic löser kundens logistikproblem och levererar ett komplett materialhanteringssystem utformat för att klara en mängd olika uppgifter. Den centrala delen i företagets affärsidé är AGV-systemet som är flexibelt och kostnadseffektivt och passar perfekt för att hantera de allt högre kraven inom tillverknings- och processindustrin som ställs på dagens maskiner och system.
– Vi kan erbjuda produkter och systemlösningar som är unika i prestanda, kvalitet och kundnytta och där det handlar om investeringar som betalar sig snabbt, säger Allan Johansson och tillägger:
– De flesta företag i vår bransch får köpa sina programvaror från andra bolag för att sy ihop sina lösningar, men vi har alla programvaror i huset.
Simatic AB levererar AGV-system till ett flertal olika branscher, till exempel livsmedel, fordon, papper, möbler, sanitetsporslin, cellplast, gjuteri och ventilation.
– Gekås i Ullared satsar stort på effektiva logistikflöden i sitt utökade höglager. Automatkranar, plockstationer och AGV-truckar löser materialflödet till butiken, som omsätter fyra miljarder kronor per år eller dagskassor på upp till 30 miljoner kronor. Vi kommer att presentera en ny automattruckmodell baserat på Atlets manuella truckar. AGV-systemet ska hantera gods 24 timmar/dygn. Det kommer att vara ett helautomatiskt system, där truckarna även kan byta batterier själva. Det innebär att ingen mänsklig hand rör trucken på hela dygnet, berättar Allan Johansson.

Satsar på tillväxt
Simatic satsar nu på tillväxt och ett led i detta är att entreprenören Gerald Engström går in med kapital från sitt investmentbolag Färna Invest AB och blir största ägaren i Simatic AB.
Gerald Engström startade Systemair i Skinnskatteberg 1974 – ett företag som idag omsätter drygt fyra miljarder kronor om året, varav runt 90 procent utanför Sverige.
Övriga ägare till Simatic är Allan Johansson samt Almi Invest AB och Coach & Capital.