Tis 28 nov / År 41 / Nr 5 2023

Avancerade glasbärande profilkonstruktioner från Trehörningsjö

Glasfasader, glastak, fönster, entrédörrar och inglasningar. Sedan 1967 har Alab Aluminiumsystem erbjudit en helt kundanpassad produktion av glasbärande profilkonstruktioner i både aluminium och sedan början av 1990-talet även stål. Många milstolpar har passerats under åren och sedan några år tillbaka levererar Alab specialutvecklade system även för privatmarknaden.

Alab är ett välkänt namn inom den svenska byggbranschen. Många kunder har varit med sedan starten på 1960-talet och bland dem finns några av Sveriges största byggentreprenörer. Med samlad kompetens och erfarenhet vidareutvecklas Alabs grundkoncept nu även för privatmarknaden med såväl isolerade som oisolerade system som säljs över hela landet.
– Utvecklingen går snabbt framåt och vi måste ständigt förnya oss. Marknaden blir mer och mer intresserad av avancerade isolerade system. En isolerad balkong blir ett uppskattat extrautrymme som till och med kan ses som ett extra rum stora delar av året. Vi märker en ökad efterfrågan och har utökat antalet återförsäljare av våra system för privatmarknaden, berättar Alabs vd Christer Östman.

Drar nytta av läget
Samtidigt fortsätter Alab att satsa på sina ursprungliga kundgrupper inom byggbranschen genom att effektivisera och optimera produktionen. Ett 50-tal personer arbetar vid de två fabrikerna som ligger intill varandra i den lilla bruksorten Trehörningsjö i Örnsköldsviks kommun.
– En stor fördel med det geografiska läget är att vi får behålla vår kompetens, konstaterar Christer Östman. Efter att ha satsat mycket på kompetensutveckling är vi glada över att vi har lojala medarbetare och en nästan obefintlig personalomsättning. Ett kännetecken för Alab är även att vi jobbar med samma montage/installationsfirmor år efter år. Detta uppskattas mycket av våra kunder på byggarbetsplatserna. I februari planerar vi en stor vidareutbildning för våra montagefirmor – cirka 60 deltagare väntas!
Alab står även väl rustade med en av marknadens mest moderna maskinparker för tillverkning av glasbärande profilsystem. I flera avseenden är företaget ledande i branschen, bland annat när det gäller utveckling av effektiva produktionsprocesser som ökar konkurrenskraften gentemot lågkostnadsländer. Under 2016 kommer man att investera i två banbrytande produktionsmaskiner som kommer stärka konkurrenskraften ytterligare.
– Samtidigt ser vi att vi har ett ansvar för den lokala utvecklingen. Som exempel har vi tillsammans med andra företag och privatpersoner tagit initiativ till att rusta upp ett tankställe i närheten och det finns andra projekt som kan vara intressanta för oss framöver på samma tema, fortsätter Christer.

En partner att lita på
Aluminium kräver nästan inget underhåll och går att kombinera och anpassa nästan hur långt som helst. I tuffa miljöer är lackerat eller rostfritt stål dock att föredra tack vare materialets unika slitstyrka och pålitlighet. Oavsett material så levererar Alab flexibla lösningar helt efter kundens önskemål med fokus både på funktion och estetik.
– Allt vi levererar är måttbeställt och kundanpassat. Vi lever på nöjda kunder som väljer att anlita oss om och om igen. Då måste vi hålla vad vi lovar och leverera riktigt bra lösningar, vilket vi också gör. Vår vision är att leverera exakt det vi lovar, till det pris som utsatts.
Christer Östman understryker slutligen att Alab, som ett av Sveriges ledande företag för måttbeställda, glasbärande profilkonstruktioner, ska vara en partner att lita på i alla lägen.