Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Äventyr på Höga Kusten börjar i FriluftsByn

Under de senaste fem åren har Höga Kusten utvecklats till en självklar mötesplats för svenskt friluftsliv. Här bjuds det på äventyr som till och med lockar besökare från hela världen.

Intresset för svenska värden i form av orörd natur, enkelhet och småskalighet är stort även utanför landets gränser och det vill entreprenören och varumärkesutvecklaren Jerry Engström uppmärksamma. Utvecklingen av FriluftsByn är ett viktigt inslag i det arbetet.
– I FriluftsByn erbjuder vi en helt unik kombination av naturupplevelser mitt i världsarvet Höga Kusten – och det är full fart här under hela året, säger Jerry inledningsvis.

Mötesplats för friluftsfolk
Att det är stora saker på gång märks redan vid första anblicken. När Affärstidningen Näringsliv besöker FriluftsByn är en omfattande byggnation redan igång. Flertalet snickare är i full färd med att bygga ut receptionen och ett par elektriker lägger samtidigt en ny och kapacitetshöjande elkabel. Mitt i allt står Jerry Engström, Fjällrävens före detta globala markandschef som sade upp sig från drömjobbet för att förverkliga en idé om att skapa en mötesplats för friluftsfolk.
– Jag nyper mig i armen varje dag, det vi ser runt omkring oss är ett bevis på vad som kan hända tack vare passion och riktigt bra samarbeten, säger Jerry och sveper med handen över området som utgör själva basen i FriluftsByn vid foten av det mäktiga Skuleberget.
Att utvecklingen går framåt i rask takt och att det Jerry bygger upp är unikt har redan uppmärksammats på flera håll. Inte minst då FriluftsByn nominerades till Stora Turismpriset 2016 som Sveriges mest innovativa besöksmål.

Europas största friluftsfestivaler
På bara några år har FriluftsByn blivit en centralpunkt för svenskt friluftsliv och friluftsfestivalerna som utgår från området lockar besökare från hela världen.
– Det är svårt att beskriva med ord, men tillsammans med de större friluftsföretagen bjuder vi in till äventyr med föreläsningar, festligheter och en härlig gemenskap som är svår att överträffa, säger Jerry.
– Det är en helt unik upplevelse när vi bygger upp ett basläger med hundratals tält under stjärnorna och sedan samlas vid lägerelden – det är få andra platser i världen som kan erbjuda samma genuinitet, tillägger han.
De friluftsfestivaler som anordnas i anslutning till FriluftsByn hör till Europas största, och bland dem kan nämnas Höga Kusten Hike och Höga Kusten Winter Hike som båda lockar deltagare från hela världen.

FriluftsByn lever upp
Det är emellertid inte bara under festivalerna som FriluftsByn lever upp. Byn är med sina 27 stugor och camping utgångspunkten för många av Höga Kustens vandrings- och kajakleder och på andra sidan berget finns den populära Via Ferrata-anläggningen.
– Här hittar man både kompisgäng och äventyrliga barnfamiljer. Det är just mixen av människor och närheten till storslagna upplevelser som gör att många väljer att återkomma år efter år, menar Jerry.
Just den ökade populariteten och intresset för området är något som just nu håller personalen i FriluftsByn sysselsatt. Till sommaren ska en kajakcentral byggas, nya vandringsleder skapas och nio nya stugor öppnas.
– Detta är en passion och en livsstil som ständigt tar sig nya uttryck tack vare idéer från samarbetspartners och besökare. Det finns alltid något att förfina och därför tror jag att vi aldrig kommer bli klara – vi kommer snarare att vidareutvecklas och ständigt sträva efter nya mål, precis som de friluftsintresserade människor som besöker oss också gör, säger Jerry med entusiasm och glödande blick.

De stora äventyren kring FriluftsByn
Höga Kusten Hike, Europas näst största vandringsfestival.
Höga Kusten Trail, Sveriges kanske vackraste upplevelselopp. 45 kilometer genom Höga Kustens absoluta höjdpunkter.
UTEFEST, Sveriges friluftsfestival med vandring, paddling, klättring, seminarier, filmfestival, friluftsgala och mycket mer.
Höga Kusten Winter Hike, Europas största vintervandring. Tre dagar genom världsarvets unika natur.
Höga Kusten Winter Trail, loppet som anses vara en av Sveriges tuffaste utmaningar. 25, 35 eller 50 kilometer genom Höga Kusten i vinterskrud.

Fler festivaler i området
Cocktail Awards, Sveriges bästa bartenders ger sig ut i naturen.
High Coast Mountain Music Festival, med Anders Bagges Dreamhill Music Academy och Musikmakarna.