Mån 17 jun / År 42 / Nr 1 2024

Äventyret i Astrid Lindgrens värld skapar oförglömliga minnen

Astrid Lindgrens värld är ett av Sveriges mest älskade resmål. Här finns inga snabbgående eller hisnande karuseller, men istället en hel temapark full av äventyr och lek. I samband med att boken om Pippi Långstrump fyller 75 år i år utvecklas parken med en helt ny Villa Villekulla som öppnar 15 maj.

Astrid Lindgrens böcker utgör grunden för all utveckling inom Astrid Lindgrens värld. Det är en upplevelsepark tillägnad en av Sveriges största och mest älskade författare genom tiderna. Och naturligtvis ligger den i Vimmerby, där Astrid Lindgren växte upp och där många av hennes berättelser också utspelas.

Introducerar nya Villa Villekulla
Vimmerby var en outsinlig källa till inspiration för Astrid, och det vill man ta vara på och vidareutveckla genom miljöerna som utgör Astrid Lindgrens värld. Det är egentligen inte bara en utan flera världar, med miljöer uppbyggda efter böckernas innehåll. Här finns både en Körsbärsdal och en Törnrosdal, här finns Emils hem i Katthult med snickerboa och här finns kronan på verket med Villa Villekulla.
Nya Villa Villekulla blir en betydligt större attraktion, med tre våningar istället för två. Vinden som Pippi, Tommy och Annika ofta leker på kommer att byggas till, och hela huset blir större med Pippis salong, kök och sovrum. Naturligtvis även med den för Villa Villekulla typiska verandan, där Pippis vita häst med svarta prickar ofta syns till.
– Nya Villa Villekulla är en hyllning till böckerna om Pippi och till Astrid Lindgren och Vimmerby. Precis som det var under Astrids barndom så står leken i centrum hos oss. Därför har vi skapat många miljöer för barn att upptäcka och leka i, berättar Lena Möller, marknadschef på Astrid Lindgrens värld.

Både nostalgi och glädje
Det är ständigt liv och rörelse i Astrid Lindgrens värld. Här spelas 50 föreställningar varje dag under högsäsong, och närmare 600 medarbetare ser till att alla som besöker parken får en minnesvärd upplevelse. Det rekommenderas att man spenderar minst två dagar i parken för att man ska hinna uppleva allt.
– Förra året slog vi besöksrekord med över 500.000 besökare. Vi räknar med att slå vårt eget rekord i år igen. Vi erbjuder Sveriges största utomhusteater, det är verkligen en upplevelse för alla och som aldrig går ur tiden. Hos oss skapas känslor av nostalgi och glädje om vartannat. Det finns inget som liknar Astrid Lindgrens värld någon annanstans, säger Lena Möller med en påtaglig stolthet i rösten.
I anslutning till Astrid Lindgrens värld finns även ett gästboende som är uppbyggt för att efterlikna den miljö som Astrid växte upp i, med kullerstensgator och gränder, gårdar och stugor. Även här finns det generösa ytor för barnens lekar, för att verkligen understryka vad Astrid Lindgren stod för och vad som var viktigt för henne.