Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Avgörande satsningar för att bygga NYA Härnösand

För några år sedan pekades Härnösand ut som den största vinnaren på bygget av Ådalsbanan/Bottniabanan. De nya resmöjligheterna kommer att ge kommunen ny utvecklingspotential på grund av att Härnösand ligger strategiskt, mitt i en stor arbetsmarknadsregion som sträcker sig från Umeå i norr till Gävle i söder.

Härnösands kommun har tagit fasta på detta och satsar strategiskt för att ta vara på de nya möjligheterna. Aldrig någonsin har det väl varit så många byggkranar i Härnösand som under de senaste fem åren. Några exempel är det nya säkerhetsfängelset Saltviksanstalten, Ådalsbanan, internationell event- och curlingarena och ett helt nytt handelsområde invigdes hösten 2011. Dessutom bygger kommunen just nu om resecentrum för att bättre kunna möta upp det växande kollektivresandet. Dessutom har kommunen påbörjat en detaljplaneändring för att möjliggöra en eventuell hotelletablering. Det planerade området ligger otroligt naturskönt med utsikt över södra sundet och strategiskt vid den kommunala simhallen som har en nybyggd och modern spaanläggning.

En annan strategisk satsning är att utveckla båtlivet i kommunen. Förra året färdigställdes projektet ”Norrlandskustens bästa gästhamnar”. Nu planeras Etapp 2 av projektet där syftet är att förstärka destinationen Höga Kusten som ett länsövergripande resmål. Båttrafiken har under de senaste åren ökat och förväntas utvecklas ännu mer, och det ställer högre krav på kommunen som värd. I projektet planeras bland annat en sammanhållen serviceenhet med båtmack, båttvätt och övrig service men även nya gästhamnar. Härnösand är en fantastisk båtstad och större delen av stadskärnan ligger på Härnön och hela kommunen präglas av vatten och hav.

– Härnösand är södra porten till Höga Kusten. Vi har en ambition att knyta
ihop vattenvägen söderifrån till Härnösand med Höga kusten i norr. Vi ska
tillvarata vårt fantastiska läge säger Fred Nilsson, kommunstyrelsens
ordförande (S).

Att titta ut och se byggkranar ger en särskild känsla av stolthet och utveckling. Det kan förvisso bli lite obekvämt ibland under byggtiden, men det besväret står Härnösandsborna ut med för de vet att det skapar arbetstillfällen och tillväxt. En tillväxt som inte bara gäller ekonomi utan också innebär att människor ges nya förutsättningar. Det sjuder av utveckling i Nya Härnösand.