Lör 20 jul / År 42 / Nr 3 2024

Avis – ofta den långväga besökarens första kontakt i Kiruna

Entreprenören Jens Nuuksujärvi driver Avis i Kiruna sedan 2008, men har varit aktiv inom branschen betydligt längre än så. Med ett stort bilintresse och särpräglad servicekänsla satsar Jens på en kontinuerlig utveckling av verksamheten, kunden kan lita på att det alltid är en nyservad bil av senaste årsmodell som erbjuds. Dessutom investerar Avis över lag mycket i den senaste tekniken för miljöns skull, i Kiruna består flottan följaktligen till största delen av dieseldrivna miljöklassade fordon.

Det är nu drygt tolv är sedan Jens Nuuksujärvi började med biluthyrning, ett område som han brinner för med alla dess utmaningar och möjligheter. Jens ansvarar för två enheter, en i centrala Kiruna och en vid flygplatsen. Sammanlagt har man över 120 fordon, det är en blandning av personbilar, minibussar och skåpbilar. Dessutom har Avis i Kiruna specialiserat sig på fyrhjulsdrivna specialfordon som är godkända för att köras under jord – en satsning som bygger på långvariga relationer med gruvindustrin med LKAB i spetsen.

Del i stark regional utveckling
Utvecklingsmöjligheterna är enorma med tanke på den starka regionala utvecklingen där gruvnäringens kraftiga expansion banar väg för ytterligare investeringar inom praktiskt taget alla segment. Antalet besökare, inte enbart från övriga Sverige utan från i princip hela världen, har ökat markant vilket också leder till ett större behov av hyrbilar. Avis möter de nya kraven bra, kunderna ser ett speciellt värde i att Avis har ett så pass välutbyggt nät som möjliggör återlämning på annan ort. Kunden kan således hyra bilen i Kiruna och lämna den på vilket annat Avis-kontor som helst i Sverige.
– Förutom att vi naturligtvis drar nytta av den starka expansionen i vår region så har vi uppnått stor framgång genom vår flexibilitet och höga tillgänglighet, säger Jens Nuuksujärvi.

Tillväxt genom ”We try harder”
Uppskattningsvis ligger tillväxten på ca 15 procent under de senaste åren, med en jämn och fortsatt stadig uppgång. Bland kunderna finns regionens största aktörer som exempelvis Esrange, landstinget och LKAB. Avis är en viktig partner för företagen i Kiruna, och inte sällan är man besökarens första kontakt vilket ställer ännu högre krav på tillgänglighet och bemötande. Detta är också i enlighet med Avis inarbetade slogan ”We try harder”, som är känd världen över.
– Det betyder helt enkelt att vi anstränger oss lite mer för att möta våra kunders krav, vi ska möta kunderna bättre än någon annan. Konceptet utvecklades redan på 1960-talet, men är fortfarande högaktuellt idag, det är så vi arbetar idag och kommer att fortsätta arbeta framöver, förklarar Jens.

Avis Miljöpris
Som en del i Avis starka miljökoncept tvättas alla fordon i Kirunaflottan med linoljesåpa istället för kemikaliebaserade tvättmedel sedan ett år tillbaka. Det fungerar mycket bra och har också lett till att man i Kiruna fått Avis miljöpris som Jens Nuuksujärvi stolt visar upp.

Detta är Avis
Den första Avisbilen hyrdes ut på Detroits flygplats 1946 av grundaren Warren Avis. Fler biluthyrningskontor öppnades inom kort över hela USA. Genom en reklamkampanj togs företagets världsberömda slogan ”We try harder” fram, ett koncept som är lika aktuellt idag då Avis hyrbilar finns i 163 länder med ca 5000 uthyrningskontor världen över. Företaget har funnits i Sverige sedan 1966 och har idag 120 kontor med personlig service på ett 90-tal orter runtom i landet.