Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

B.R.A går på högvarv

B.R.A Maskiner i Mullhyttan är ett familjeföretag vars verksamhet stadigt växer. När företaget 2008 flyttade från Vretstorp till sina nybyggda och renoverade lokaler i Mullhyttan hade de 18 anställda. Nu är de uppe i cirka 37 personer, inklusive personalen på B.R.A Security.

B.R.A Maskiner är en komplett legoleverantör. Genom lång tid i branschen har man utvecklat ett gediget kunnande och har stor erfarenhet av olika tillverkningsmetoder och processer.
– Fantasi och problemlösning är våra ledord i allt vi gör, säger Jörgen Johansson, vd på B.R.A Maskiner AB. Att vara en kreativ partner som hjälper till med problemlösning är vår drivkraft.

För att möta den ökade efterfrågan har företaget gjort betydande investeringar i nya maskiner på senare tid. Företagets svarvavdelning har varit föremål för stora uppdateringar av kompetenta maskiner de senaste åren.

I vår FMS-anläggning har vi två horisontella fleroperationsmaskiner. I anläggningen kan vi hantera 32 paletter med olika jobb samtidigt utan några ställtider.
– Att vår FMS-anläggning producerar helt färdiga detaljer på kort tid medför väldigt låga kostnader för kunden, även vid korta serier, tillägger han. Och efter semestern kommer vår senaste investering av en fleroperationsmaskin som kan bearbeta längder upp till 2500 mm att installeras.

Det faktum att vi har avancerad skärande bearbetning och svetsning under samma tak är något som utmärker B.R.A.
-Vi kan tillverka sammansatta detaljer med hög komplexitet, något som mer och mer efterfrågas av många av våra kunder, säger Jörgen. Därför uppgraderade vi vår svetsavdelning sommaren 2013 med en helt ny svetsrobot.

Stort fokus läggs på produktionsoptimering. Att kontinuerligt arbeta med kompetensutveckling är avgörande för detta arbete.
– Vi har anställt flera detta år och söker ytterligare en CNC-opertör, men det är en utmaning att hitta utbildade CNC-operatörer, säger Jörgen, vilket gör att vår internutbildning blir ännu viktigare.

B.R.A. Maskiner tillverkar inte enbart avancerade komponenter utifrån kundernas ritningar. Företaget kompletterar även tillverkningen med produktutveckling på konsultbasis.
– Vi har även utvecklat några egna produkter, berättar Jörgen. DepoSafe, är en produkt som möjliggör säker deponering av t.ex bilnycklar under obemannade tider. Flera försäkringsbolag rekommenderar denna lösning idag, som dessutom är klassad enligt SS3492.

Ordning och reda åt våra kunder
B.R.A Security är en annan verksamhet i B.R.A Maskiner, där man erbjuder lösningar för nyckel- och objektshantering i kombination med alkolås.

– Har du någon gång ställt frågan ”Var är nyckeln?”, säger Mikael Boman försäljningsansvarig på B.R.A Security. Vår uppgift är att hjälpa våra kunder att på ett enkelt och snabbt sätt svara på den frågan. Genom ordning och reda kan man spara enormt mycket tid och pengar, för att inte tala om frustration, fortsätter han.

B.R.A Security är representant för den tyska tillverkaren ecos systems produkter i Skandinavien.
– Vår största kund är Posten, och det var faktiskt som ett svar på en fråga från dem som vi kom att utveckla vår alkolåslösning, berättar Mikael.

B.R.A Security hade levererat smarta nyckelskåp, där man kan spåra vem som tagit ut vilken nyckel när och vidare när den lämnats tillbaka.

– Posten ville alkotesta sin personal och då kom frågan om vi kunde sätta alkolås på nyckelskåpet där alla nycklar förvarades istället för att sätta alkolås på Postens alla fordon.

Bra idé tyckte vi och tog fram en lösning som idag finns på nästan alla postkontor i hela Sverige. Det gör att en person som ska hämta ut en bil- eller trucknyckel måste vara nykter både vid uthämtning och inlämning av nyckeln, säger Mikael Boman. Systemet är driftsäkert och enormt ekonomiskt för kunden.

Andra verksamheter där alkolås i bilarna inte är möjligt är t.ex räddningstjänst och ambulans. Där erbjuder B.R.A Security ett alkolås kopplat till passer- eller tidsredovisningssystem, beroende på kundens önskemål.

Men det är inte bara nycklar som kan hanteras av ett system från B.R.A Security.

– Våra system hanterar egentligen alla typer av objekt. Det kan röra sig om bärbara datorer, mobiltelefoner, kalibreringsverktyg, handeldvapen eller gevär för att nämna några. Det de har gemensamt är att de har ett högt värde och att flera användare behöver ha tillgång till dem, avslutar Mikael Boman.