Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Bästa utgångspunkt för att upptäcka Hälsingland

Alfta Gästgiveri ligger inte så långt från de uppskattade golfbanorna i Alfta och Edsbyn, och är samtidigt vackert inramat av skogen. Anläggningen är en mycket bra utgångspunkt för den äventyrslystne som vill upptäcka Hälsinglands pärlor, däribland de berömda Hälsingegårdarna, men passar också för konferensgäster som vill göra mötet till något unikt och minnesvärt.

Helena Perjans, som äger och driver Alfta Gästgiveri sedan några år tillbaka, känner sig mycket nöjd med de senaste årens utveckling. Hon berättar att verksamheten har utökats och vuxit utöver förväntan, med fler attraktiva arbetstillfällen och en ännu bättre service som följd.
– Det här är en stor anläggning som sysselsätter ganska många människor under hela året. Eftersom byggnaden är kulturminnesmärkt får man inte göra några större förändringar men vi har ändå lyckats skapa en ny atmosfär här som jag tror att gästerna uppskattar och tar med sig hem. Vi är extremt serviceinriktade och det är nog vår främsta styrka, säger Helena.

En betydelsefull plats
Idag möts gästerna av en modern anläggning med alla tänkbara bekvämligheter – men samtidigt finns platsens historia bevarad i väggarna i det gamla praktfulla träslottet. Den första konferensen hölls redan 1711, och platsen är också vida känd då Sveriges näst sista dödsstraff utdömdes här. Det ger en indikation över platsens betydelse – men det är avsevärt trevligare tillställningar på Alfta Gästgiveri idag.
Bland de mest frekventa gästerna finns konferensgäster och golfentusiaster. Anläggningen erbjuder ett fantastiskt läge för att hålla både större och mindre konferenser i regionen, och deltagarna kommer garanterat att komma ihåg sin upplevelse från Alfta Gästgiveri. Både Alfta och Edsbyn är kända för sina fina golfbanor i omgivande skogsmiljö, och hit kommer golfintresserade från hela Sverige.
Faktum är att Alfta Gästgiveri ligger mycket bra till i Ovanåkers kommun i Hälsinglands sydvästra hörn. Härifrån nås nämligen flera av regionens mest uppskattade besöksmål – inte minst världsarvet Hälsingegårdarna som med sina rikt dekorerade rum bjuder på en enastående upplevelse. Det är något som Helena Perjans stolt marknadsför från Alfta Gästgiveri.

Utökar restaurangverksamheten
För att bredda målgruppen har Helena även satsat på ett större utbud vad gäller matupplevelser. Maten är ofta det centrala i en lyckad konferens – och det ville Helena utveckla till något som även kan upplevas av invånarna i och omkring Alfta. Dagens lunch serveras måndag – fredag och är öppet för alla.
– Genom att satsa på en utökad och bredare restaurang med vällagad husmanskost har vi lyckats bredda målgruppen och vi har fått väldigt många återkommande gäster tack vare det. På den vägen har vi lyckats expandera med god ekonomi och jag ser mycket goda utvecklingsmöjligheter framöver.
Helena förlitar sig mycket på fortsatt samarbete med företag i regionen. Många väljer Alfta Gästgiveri för utbildningar, kurser och konferenser, och många av grannföretagens anställda äter sin lunch i restaurangen varje dag. Alfta Gästgiveri ska vara förstahandsvalet i Hälsingland – det är Helenas målsättning.