Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Båstad – inte bara på sommaren

Nämn den person i Sverige som inte förknippar Båstad med sommar, tennis och ett överdådigt nattliv. Men Båstad är långt ifrån en slumrande småstad som vaknar till liv två veckor på sommaren. Båstad är en kommun som sjuder av aktivitet året om – hela livet.

Tänk dig en plats där snödropparna tittar fram redan efter nyår och hösten varar ända till advent, en småstadsidyll – med fullskalig service. En plats för såväl skidåkning som havsbad, kultur och utbildningsmöjligheter. Här finns alla chanser till ”Ett bättre sätt att leva” – året runt.

Ett blomstrande näringsliv
I Båstad och på Bjärehalvön kombineras levande företagskultur, entreprenörsanda och livskvalitet. Näringslivet som kännetecknas av mångfald, både beträffande storlek som inriktning, representeras av såväl stora börsnoterade koncerner som mellan- och fåmansföretag. Förutom den traditionella industrin är det besöksnäringen som sysselsätter flest människor. Av tradition finns också många lantbruksföretag – numera även med gårdsbutiker som erbjuder närodlat till invånare och turister.

Alltid något att göra
För boende och besökare finns ett rikt utbud på kultur- och fritidsaktiviteter med bland annat den välbesökta Kammarmusikfestivalen och Lilla Filmfestivalen som lockar besökare från när och fjärran. Här finns moderna sportanläggningar, skejtpark och flera golfbanor och trots att kommunen är ganska liten kan den ändå stoltsera med en mycket välbesökt biograf.

Bäst i svenska
Båstad är också en utbildningskommun som erbjuder såväl kommunala som privata alternativ när det gäller barnomsorg, grundskola och gymnasieskola. På Akademi Båstad gymnasium får alla elever dessutom en egen dator. Det finns också flera yrkeshögskoleutbildningar att välja mellan och för de elever som kommer utifrån erbjuds internat eller möjlighet till annan inkvartering.
Något som man gärna också skryter med är att kommunen placerar sig på 25:e plats vad gäller resultatet i grundskolan och att eleverna i nian är bäst på svenska i hela landet.

Lägligt läge
Omgärdat av motorväg, järnväg och flygplatser är läget alltid centralt. Därför har också många valt att bosätta sig i Båstads kommun och istället pendla till arbetet en bit bort. Inom en halvtimme tar man sig till Halmstad, Ängelholm eller Helsingborg och på ett par timmar hinner man till Göteborg och Köpenhamn – något som naturligtvis kommer att bli ännu smidigare med den nya tunneln och stationen år 2015. Tack vare den närbelägna flygplatsen i Ängelholm är det inte heller helt ovanligt med dagspendling till Stockholm.
Vill man däremot hellre stanna hemma och arbeta så underlättas det av att Båstads kommun tillsammans med Bjäre Kraft byggt fiberoptiskt nätverk som sammankopplar kommunen och där nu alla hushåll och företag, område för område, erbjuds att till ett reducerat pris koppla upp sig.

Mycket nytt på gång
Den som besöker Båstads kommun upptäcker ganska snart att det är mycket på gång just nu. I Östra Karup invigs strax en helt ny förskola, lite närmare centrala Båstad öppnar ungefär samtidigt ett handelsområde och inte långt därifrån står man i startgroparna för en helt ny stadsdel som kommer att växa upp kring det nya stationsområdet.
Så om du söker en trygg plats – som känns lika bra för familjen som för ett företag, ja då har du definitivt hittat rätt.