Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

BBI finns där entreprenörerna finns

Många inkubatormiljöer är knutna till en viss kommun eller ett lärosäte, men Blekinge Business Incubator, BBI, är till för och samarbetar med alla fem kommuner i Blekinge. Det medför många fördelar, inte minst gällande samverkan över gränserna.

Att finnas representerade och verka där entreprenörerna finns är huvudambitionen för BBI. Därför begränsar man sig inte till en viss ort eller kommun, utan satsar på att vara närvarande i Blekinges samtliga kommuner och huvudorter. De fysiska kontoren finns i Karlshamn, Ronneby och Karlskrona, men i ett litet län som Blekinge är det knappast några avstånd att tala om.

80 företag, över 200 anställda
BBI har funnits i elva år och har sedan starten varit en av de inkubatorer som ingår i det nationella inkubatorsprogrammet. Finansering är mycket beroende av goda resultat och det kan BBI påvisa. Flera av Sveriges mest kända spelbolag har grundats inom BBI, men även företag som fokuserar på teknisk innovation, hållbar utveckling och nya energisystem.
Anders Cronholm, vd för BBI, uppger att det är ungefär 80 företag i Blekingeregionen som stammar från inkubatorn och som nu utgör betydande arbetsgivare med konstant tillväxt.
– Det har varit en fantastisk utveckling under åren. Över 200 personer sysselsätts inom de tidigare inkubatorbolagen och ännu fler om man även räknar med nuvarande företag inom BBI. Många av företagen gör internationella affärer av stor vikt och en del har även öppnat filialer utanför regionen.

Vidareutvecklar Gameport
BBI:s accelerationsprocess i tre steg bygger på startup-metoder från världens ledande innovationsmiljöer. Varje år arrangeras en inspirationsresa till San Fransisco och Silicon Valley med en spännande mix av deltagare från startups, etablerade bolag och aktörer från det svenska innovationssystemet. I ett nära samarbete med andra inkubatorer i Skåne testas och utvecklas framgångsrika arbetsmetoder. Utvecklingstrenden är fortsatt positiv, inte minst inom BBI’s satsning Gameport, Sveriges äldsta spelinkubator och en klustermiljö för företag som utvecklar spel och grafik.
– Vi har ett fint arv att förvalta, berättar Anders Cronholm, Blekinge är av tradition en framstående IT-region och Karlshamn har en stark position när det kommer till spelutveckling. Just nu undersöker vi möjligheten att utveckla en gemensam plattform för att främja spelutveckling och bredda Gameports verksamhet till att innefatta hela södra Sverige.
Sakta men säkert suddas kommun- och regiongränser ut när man arbetar med gemensamma frågeställningar. Inom spel- och programvaruutveckling är det extra tydligt. Tekniken möjliggör samarbeten som är helt oberoende av avstånd och regiongränser. Det tycker Anders Cronholm är mycket bra för Blekinges utveckling.