Sön 14 jul / År 42 / Nr 3 2024

Bekvämt boende med stadspulsen runt hörnet

Den som vill ha ett bekvämt boende, nära handel och goda kommunikationer och som vill bo i hus byggda med bra material och hänsyn till miljö- och energiaspekter bör nog ta en titt på tre aktuella utvecklingsprojekt i Göteborgsregionen som drivs av Peab.

Innovativ arkitektur i Lindholmshamnen
Den 22 maj startade försäljningen av lägenheterna i Peabs bostadsprojekt Brf Lindholmskajen i Göteborg. Det rör sig om 67 lägenheter från 1 rok på 30 kvm till 4 rok på 100 kvm.

– Det blir en del häftiga lägenheter på 25-30 kvm med loft. I den del som inte täcks av loftet blir det fyra meter i tak, vilket skapar en härlig rymd i lägenheten, berättar Pehr-Olof Olofsson, regionchef för Peab Bostadsutveckling.

Lägenheterna är fördelade på två huskroppar, fyra respektive sex våningar höga. Husen ligger precis intill hamnbassängerna med fin utsikt över älven. I bottenplan finns ett par lokaler som lämpar sig bra för kafé, restaurang eller annan småskalig handelsverksamhet.

De lutande ytterväggarna ger husen en speciell karaktär och solfångarna på taken är i linje med Peabs hänsyn till miljö- och energiaspekter i uppförandet av framtidens bostäder.

– Inflyttningen startar 2018 och vi ser en bred grupp av köpare till de här närmast unika lägenheterna med toppenläge, fina balkonger och uteplatser. Även Skanska och HSB bygger i Lindholmshamnen, vilket gör att det blir ett utvecklat område när det är färdigbyggt, berättar han vidare.

Lindholmen är ett världsledande centrum för utbildning, forskning och utveckling som lockar till sig många högteknologiska företag. Är man verksam inom något av de områdena finns möjlighet att arbete eller studera väldigt nära sitt hem om man bor i Lindholmskajen.

Modern komfort i Kvillestaden
Ett annat bostadsprojekt som Peab driver samtidigt som Lindholmskajen, och inte så långt därifrån, är Brf Qvillestaden i stadsdelen Lundby på centrala Hisingen.

Husen, som är på 5-6 våningar plus vindslägenheter, byggs kring en trivsam innergård som fångar kvällssolen. Alla bostäderna är genomgångslägenheter med fönster både mot gatan och mot gården. På översta plan erbjuds vindsvåningar med snedtak och i gatuplan finns lokaler för kommersiella verksamheter.

– Brf Qvillestaden består av 92 moderna lägenheter med hög komfort. Storlekarna varierar men det är många 1,5:or som vi tror attraherar unga människor. Dessutom finns det mesta på bekvämt avstånd. Från Hjalmar Brantingsplatsen, som bara ligger ett stenkast bort, når man Nordstan på fyra minuter. Så det går snabbt och smidigt att ta sig in till stan även utan bil, säger Pehr-Olof Olofsson.

Bostäderna i Brf Qvillestaden började säljas den 22 maj och inflyttningen är planerad till sommaren 2018.

Hela livet runt hörnet i hjärtat av Partille
I Partille driver Peab utvecklingen av centrum i östlig riktning. Totalt kommer cirka 800 lägenheter att byggas i en ny stadsdel kallad Partille Port, som även omfattar 30.000 kvm handel.

I den första etappen bygger Peab 125 bostadsrätter på mellan 36 och 100 kvm. Säljpremiären är planerad till den 25 september och inflyttningen beräknas starta andra kvartalet 2018. Kvarteret inrymmer även en COOP-butik och ytterligare ett par mindre företagslokaler. Kvarteret har en trivsam innergård som ligger en våning upp, ovanpå COOP-butiken. Här finns både växthus och sittgrupper vilket ger möjlighet till gemenskap mellan grannarna.

Bor man i den nya stadsdelen har man hela livet runt hörnet. Förutom närheten till Partille centrum är det bara tio minuter till Göteborg och 25 minuter till Landvetter. Lerum och Alingsås ligger också på bekväma avstånd. Det gäller även om man inte har bil eftersom stadsdelen ligger nära Partille resecentrum.

– Vi ser primärt tre målgrupper för Partille Port: unga singelhushåll, unga par, samt äldre par som lämnat villan för ett bekvämare liv i lägenhet. Såväl lägenheternas som gårdarnas utformning är anpassade efter de olika målgruppernas behov, avslutar Pehr-Olof Olofsson.