Tor 29 feb / År 42 / Nr 5 2023

Bergsåker i Sundsvall – Norrlands travmetropol

Norrlands Travsällskap har arrangerat travtävlingar på Bergsåker i Sundsvall sedan 1932.
Varje år arrangeras cirka 60 tävlingsdagar och närmare 50 miljoner kronor delas ut i prispengar.

Bergsåker är Norrlands travmetropol där det tävlas året runt och just nu finns det 29 professionella travtränare med Bergsåker som hemmabana. De mest framgångsrika är Robert Bergh, Svante Båth och Ulf Ohlsson. Bergsåker fick sitt stora genombrott under 1990-talet då banans dåvarande gigant Åke Svanstedt slog igenom. Han blev champion på Bergsåker 15 år i följd innan han i början av 2000-talet lämnade Bergsåker för Axevalla.
– Bergsåker är en av 33 travbanor i Sverige och den fjärde största om man tittar på antalet tävlingsdagar och prispengar, berättar sportchef Henrik Lindgren, som ansvarar för tävlingarna på Bergsåker.
Henrik började sommarjobba på Bergsåker som 17-åring i mitten av 90-talet och har även jobbat på Hagmyren i Hudiksvall och Örebrotravet. Sin nuvarande befattning på Bergsåker har han haft sedan augusti 2008.

Norrlands största idrottsevenemang
– Vi har V75 fem gånger om året, som är det stora flaggskeppet i svensk travsport. Den klart största tävlingen är Diös Sundsvall Open Trot som går i slutet av augusti varje år. Det är det största travloppet i Norrland och har ett väldigt gott rykte. Loppet har en miljon kronor i prispengar och det finns bara en handfull lopp i Sverige som har mer prispengar, berättar Henrik Lindgren.
Arrangemanget är Norrlands största årligen återkommande idrottsevenemang och 2009 slogs publikrekord då mer än 25 000 personer besökte tävlingarna under två dagar.
Förutom travtävlingar arrangeras årligen även mässor, utställningar, marknader och många andra evenemang på Bergsåker.

Utvecklas ständigt
Bergsåker som anläggning utvecklas ständigt för att besökarna ska trivas och på bästa sätt kunna ta del av travsport av högsta klass. Mat, dryck och spännande tävlingar lägger grunden till ett lyckat besök på Bergsåker.
– För besökarna är det alltid speciellt att komma till Bergsåker och både njuta av sporten, spela en slant och samtidigt äta och dricka gott. Det är ett ganska unikt nöje och inte som att gå ut på vilken restaurang som helst, säger Henrik Lindgren.
På Bergsåker jobbar man mycket med event och ett av dessa är Hattparaden som går av stapeln på Kristi Himmelsfärdsdag och riktar sig mot barnfamiljer. Här erbjuds både barnartister, ponnyridning, clowner och annat skoj för barnen.

Personlig marknadsföring
– Vi jobbar mycket med personlig marknadsföring och nätverk och vi vänder oss främst till företag som vill komma hit och ha trevligt. Det är en bra exponeringsarena då nästan alla tävlingar är TV-sända och samtidigt ett unikt sätt för företag att bjuda ut anställda eller kunder, säger Henrik Lindgren och fortsätter:
– Vi har en marknadsavdelning som försöker ta hit besökare och företag och vi vill naturligtvis utvecklas på alla fronter. Kärnan av vår publik är ju de som är travintresserade och ju bättre sport vi kan erbjuda desto mer intressant blir det för folk att komma till Bergsåker.
Norrlands Travsällskap sysselsätter 15 anställda, varav tio jobbar på kontoret och fem sköter anläggningen.