Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

BIAB – ett litet företag med stor expansion

BIAB Metallbearbetning AB i Åshammar är inget stort företag.
Men det har redan växt ur sina lokaler två gånger under sina tio första år.
– Vi ökar hela tiden och i slutet av 2017 kommer vi att ha mer än dubblat försäljningen på ett år, säger ägaren Ingela Bladin.

Före 2007 var Ingela Bladin anställd på ett företag som tillverkade fönster i Åshammar, men hon hade sedan en tid tillbaka haft planer på att starta eget. Tillsammans med kollegan Bernt Andersson startade hon BIAB Metallbearbetning AB, ett företag som idag jobbar med kapning, ändfräsning, svetsning och CNC-fräsning i aluminium. En av BIAB´s stora fördelar är att man kan erbjuda längre längder än många av konkurrenterna, ända upp till 11 meter vid kapning.
Hisstillverkaren Cibes Lift i Gävle är den största kunden till BIAB.
– Det kan handla om håltagning för paneler, eller kapning av lister och dessa typer av jobb har vi gjort sedan starten 2007. Vi är snabba och flexibla och Cibes har alltid varit nöjda med oss, berättar Ingela Bladin.

Flyttade till Åshammar
BIAB startade som ett handelsbolag i Järbo men med tiden blev lokalerna för små i takt med att volymerna ökade. 2011 köpte Ingela Bladin och Bernt Andersson en lokal på 550 kvadratmeter i Åshammar och där har verksamheten pågått sedan dess. I samband med flytten omvandlades företaget också till aktiebolag.
2014 gick Bernt Andersson i pension och köptes då ut ur företaget, men Ingela Bladin har drivit verksamheten vidare tillsammans med sin personal. Just nu jobbar sex personer i BIAB men Ingela hade gärna sett lite avlastning. Just nu jobbar hon både som chef/ägare och inom produktionen.
– Det blir för långa dagar ibland. Jag hade behövt en produktionsledare som min högra hand, men det är inte lätt att rekrytera rätt person. Det ska vara någon som tänker som jag och som tänker på företaget som sitt eget, säger Ingela Bladin.

Fler kunder välkomnas
BIAB har även utökat sina lokaler i Åshammar och har nu totalt 730 kvadratmeter plus 200 kvadratmeter kall lager på uppbyggnad. Norska Hydal Aluminium Profiler har tillkommit som kund och Ingela Bladin märker att större koncerner har fått upp ögonen för det lilla aluminiumföretaget i Gästrikland. SAPA Aluminium Profiler har nyss varit på besök och är väldigt positiva till utvecklingen.
– Det är alltid spännande att finnas med i rullarna hos större företag, och jag behöver fler kunder för att bredda verksamheten . Ett önskemål är att vi ska göra fler monteringsjobb samtidigt som vi ser över möjligheterna till egen produktion med liknande bearbetning, säger Ingela.