Tor 20 jun / År 42 / Nr 3 2024

Bilhörnan i framkant med brett miljöbilsprogram

Bilhörnan i Sandviken, är en komplett återförsäljare för Toyota personbilar och transportbilar med egen service- och reparationsverkstad. Företaget firar tio år i den nuvarande anläggningen på Mosaikvägen i Sandviken. Samtidigt passar man på att lyfta Toyotas miljöbilsprogram till nya höjder.
 
Bilhörnans marknadsansvarige Niklas Bång gläder sig tillsammans med vd:n Mikael Gånors åt att allt fler väljer att köra en Toyota. Det gäller både på företags- och privatsidan. Att Toyota har ett så brett program av hybriddrivna miljöbilar och även en vätgasdriven bränslecellsbil tror Mikael kan vara en starkt bidragande faktor. Lägg därtill tre olika storlekar på skåpbilar och pick-up-ikonen Hilux så är det ytterligare ett kraftfullt incitament.
– Vi har idag det största utbudet vi någonsin haft. Vår skåpbil Proace finns i tre olika längder och med valfri inredning och även som shuttlevariant med åtta säten. Vår pick-up Hilux likaså, antingen enkel, en och en halv eller dubbelhytt, berättar Mikael.
Toyota leder utvecklingen i världen av hybridfordon men även utvecklingen av bränslecellsfordon. En bränslecellsbil är en elbil som du aldrig behöver ladda. Den producerar själv sin egen vätgasdrivna elenergi och den enda biprodukt som kommer ut ur bilens ”avgasrör” är vattenånga.
– Denna teknik har vi fått chansen att vara med och marknadsföra tack vare ett lokalt projekt. I november 2016 invigdes Sveriges fjärde vätgastankstation i Sandviken. Ett samarbete mellan företaget Sandvik, Sandvikens kommun och AGA. Bilhörnan i Sandviken är idag en av fyra återförsäljare för Toyota Mirai i Sverige, informerar Niklas Bång.

Alla kan välja hybrid
– Vi har en lång erfarenhet av Toyotas hybridprogram, fortsätter Mikael Gånors. Toyotas första hybridbil lanserades 1997 i Japan och tre år senare i Sverige.
Idag är Toyota tack vare hybridtekniken världens största leverantör av eldrift. Hybridprogrammet utvecklades snabbt och täcker idag väldigt många av Toyotas modeller – allt från de minsta personbilarna upp till SUV-modeller. Den stora valfriheten gör att fler kan välja en hybrid, och intresset ökar hela tiden.
– Vi hjälper våra kunder att göra bättre val för framtiden, både för miljön, hälsan och ekonomin. En Toyota-hybrid är i jämförelse med en vanlig bensin och dieseldriven bil ett stort miljösteg – som dessutom är enkelt att göra. Hybriden har lägre koldioxidutsläpp och obefintligt utsläpp av NOX-pariklar, inflikar Niklas.
 
Många kanske oroar sig för att den laddade mängden el snabbt tar slut – och att miljöeffekten då blir ganska liten. Niklas slår hål på den myten:
– Den traditionella Toyotahybriden som har utvecklats under flera generationer har finessen att den laddar sig själv, det vill säga samtidigt som den körs. Den har alltså ingen sladd att stoppa i väggen, och kräver därmed inga stillestånd för laddning.
Mikael fyller i med ett exempel:
– Om man kör i stadsmiljöer där man ofta lättar på gaspedalen så kommer förbränningsmotorn att vara avstängd under mellan 30 – 60 procent av tiden, då bilen istället drivs av den lagrade elenergin. Den tar med andra ord på ett mycket smart sätt vara på oförbrukad rörelseenergi och omvandlar den till el som sen driver bilen.
Det har kanske aldrig varit enklare att göra rätt för miljön, och samtidigt satsar Toyota stort på att vidareutveckla miljöbilsprogrammet. I sortimentet finns även laddhybrider. Den senaste modellen är Prius Plug-In, som sätter en helt ny standard för laddhybrider med en oöverträffad effektivitet.
 
Hållbar framtidsinvestering
Bilhörnan etablerades som familjeföretag 1988 och såg snabbt en god tillväxt. När verksamheten för drygt tio år sedan hade vuxit ur den dåvarande anläggningen beslutade man att bygga en helt ny, med generösa ytor för morgondagens bilförsäljning, service och underhåll. Resultatet är den nuvarande bilhallen på Mosaikvägen 4, där man även står rustade med komplett service-, glas- och däckverkstad.
– Det var en framtidsinvestering som vi gjorde för tio år sedan och som fortfarande är högaktuell nu när vi expanderar för framtiden, säger Mikael Gånors, som är relativt nytillträdd som vd men som har varit med och byggt upp den nya anläggningen.
Verksamheten ligger idag mer centralt tillsammans med flera andra större aktörer. Det är mer handel i området och därmed fler människor som rör sig i anslutning till bilhallen – och nog säljer man fler bilar nu än tidigare.
– Vi har haft och har fortfarande en god tillväxt. Vi säljer fler bilar och har många trogna kunder, bekräftar Niklas Bång, som liksom Mikael har varit verksam i företaget under många år.
Båda ser mycket positivt på framtiden – inte minst då Toyota ständigt utvecklar programmet med fler spännande modeller. Samtliga med en allt lägre miljöpåverkan, bättre prestanda och högre tillförlitlighet. Framtiden är grön, understryker Mikael Gånors.