Sön 14 aug / År 40 / Nr 3 2022

Bilmetro har invigt en ny anläggning i Hudiksvall

Den första helgen i oktober 2014 öppnade Bilmetro Lastbilar en helt ny anläggning utmed E4:an i Hudiksvall.
– Den gamla anläggningen hade funnits i 54 år och var inte anpassad för dagens stora lastbilar. Nu har vi en bra anläggning på drygt 2000 kvadratmeter med ett mycket strategiskt läge, säger Lars Sjödén, servicemarknadschef på Bilmetro Lastbilar i Hudiksvall.

Året var 1922 då Bilmetro startades i Hudiksvall under namnet Bil Lönnberg och då var man återförsäljare åt GM. 1945 ändrades namnet till Bil & Buss och 1986 fick företaget sitt nuvarande namn Bilmetro AB.
Under de första 20 åren såldes ett flertal bilmärken, men sedan 1944 är företaget representant för Scania.
Idag är Bilmetro den största privatägda Scania-försäljaren i landet.
Bilmetrogruppen har cirka 550 anställda totalt (cirka 150 i lastbilsbolaget) i Gävleborg, Dalarna och Uppsala län. Företaget finns representerat med Scania i Bollnäs, Borlänge, Gävle, Hedemora, Ljusdal, Uppsala och Hudiksvall. På anläggningen i Hudiksvall arbetar cirka 20 anställda.
– Vi erbjuder försäljning, service och reparationer av lastbilar, släp och påbyggnationer. När det gäller försäljning av nya lastbilar är vi återförsäljare av Scania, men vid service och reparationer tar vi även emot andra märken, berättar Lars Sjödén.
Försäljning av begagnade lastbilar sker på Bilmetro Truckshop i Uppsala sedan oktober 2012.

Lång erfarenhet
– Vår styrka är att många i personalen har lång erfarenhet och har jobbat med Scania i många år. Personalen har över huvudtaget ett starkt engagemang och hög servicekänsla. En annan styrka är vår nya lastbilsanläggning, som är strategiskt placerad i korsningen E4:an och riksväg 84 mot Ljusdal och fjällvärlden, där också många av regionens timmertransporter går, säger Lars Sjödén.
I den nya anläggningen har man byggt en tvätthall med den allra senaste reningstekniken, som är öppet dygnet runt. Idag är Bilmetro i Hudiksvall en av åtta anläggningar i Sverige med en sådan modern reningsanläggning och en av tre som är förberedd för att destillera det egna tvättvattnet.

Samlingspunkten
– Min förhoppning är att vår anläggning ska bli samlingspunkten för lastbilsförare som kör på E4:an. Här erbjuder vi hög service för både lastbilar och chaufförerna, säger Lars Sjödén, som har arbetat på Bilmetro sedan år 2000. Men hans erfarenhet av företaget sträcker sig ännu längre tillbaka då han började sommarjobba på Bilmetro redan som 13-åring.
Som kuriosa kan nämnas att Lars Sjödéns farfars bror, Pelle Sjödén, var med och projektera, bygga och inviga den förra anläggningen 1960.
– Nu har jag själv fått projektera, bygga och inviga den nya anläggningen och det känns mycket roligt.
Totalt omsätter Bilmetro cirka 2,6 miljarder kronor och säljer cirka 4000 nya och 4000 begagnade bilar samt 400 nya och begagnade tunga fordon per år.