Tis 28 nov / År 41 / Nr 5 2023

Bio lockar åter med inbjudande design och modern teknik

Vad kan den traditionella biografen konkurrera med när digitala medier tar över? Svaret är helhetsupplevelsen man får genom att besöka den uppdaterade och moderna biografen som fortfarande står för en storslagen filmupplevelse. Det är en unik upplevelse man möter nytänkande med modern ljud- och ljusteknik och inbjudande fåtöljer i häftiga biosalonger.

Filmstaden AB, tidigare SF Bio, fick kontakt med LBE Arkitekt redan i slutet av 1990-talet. Filmbranschens förutsättningar hade förändrats. Istället för tre minde biografer ville man i Växjö bygga en ny i större skala som skulle ersätta de tre ursprungliga.

Långvarigt samarbete med Filmstaden
Filmstaden som LBE Arkitekt skapade i Växjö för dåvarande SF Bio blev startskottet för ett långvarigt samarbete.
Utöver Filmstaden i Växjö har LBE Arkitekt ritat nya biografer för samma beställare i Jönköping, Malmö, Oslo, Västerås, Göteborg, Täby, Stockholm och nu senast i Helsingborg. På ritbordet finns nu ytterligare ett flertal biografanläggningar. Utöver detta bistår LBE Arkitekt ofta vid uppdateringar av Filmstadens befintliga anläggningar över hela landet.
– Biograferna har utvecklats på många sätt sedan år 2000. Salongerna är rymligare med större och mer bekväma stolar, högre gradänger och betydligt större biodukar. Hela filmupplevelsen har uppgraderats med ny digital teknik för ljud och bild, samt en behaglig ljussättning som skapar en attraktiv miljö, förklarar Jarl Kjellsson, som har varit med och ritat många av Filmstadens biografer.
LBE hjälper till med allt från första skiss, projektledning till besiktning. En ny generation är nu upplärda hur en Filmstad ska byggas upp på bästa möjliga sätt. Bland arkitekterna finns Anna Harju, Kristina Elgström och Sergej August.

Vill utveckla framtidens filmupplevelse
I Mall of Scandinavia byggdes Sveriges första kommersiella IMAX-salong. Här finns också fyra VIP-salonger och en anslutande restaurang. Butikerna har utvecklats med större sortiment.
– Det är naturligtvis väldigt roligt att få vara med och utveckla de här projekten, säger Mats Elgström, arkitekt och vd på LBE. Det handlar om att utöver själva filmupplevelsen skapa en god logistik för publikflöden och varor, samt god akustik i och mellan salongerna.
I samband med att före detta SF Bio köptes upp av amerikanska AMC bytte den svenska verksamheten namn till Filmstaden. I oktober 2018 användes de första nya skyltarna vid öppnandet av den nya biografen i Helsingborg. Skyltbytet fortsätter nu över hela Sverige.
– Det är klart att vi vill fortsätta samarbetet med Filmstaden och vidareutveckla filmupplevelsen med hjälp av väl genomarbetade arkitektlösningar och god design, från entrén, via butik och loungeytor, själva filmupplevelsen och därefter till att man lämnar biografen. Det finns mycket på gång, som vi hoppas att få vara en del av, avslutar Mats Elgström.
Slutsatsen är att den traditionella biografen kommer att finnas kvar, men i ny tappning för en ännu bättre upplevelse.