Mån 17 jun / År 42 / Nr 1 2024

Blekinge folkhögskola – centrum för bildning

Blekinge folkhögskola har deltagare i alla åldrar, från 18 till 100 år. Vissa utbildningar är unika och de enda i landet. Dessutom har skolan ett nytt internationellt fotoprojekt som ger eleverna möjlighet att resa till Ghana.

På skolans allmänna kurser kan man studera på grund- och gymnasienivå för att komma vidare till högskolestudier. Skolan har även särskilda kurser i konst- textil-, teater-, mat- och fiskevård. Nytt för i år är en tvåårig yrkesutbildning till dramapedagog.
– Det är stor efterfrågan på dramapedagoger både i skolan och i näringslivet nu när mycket i samhället handlar om grupputveckling, säger Bertil Karlsson, som är rektor på skolan.
Fiskevårdslinjen är unik i landet. Undervisningen som är på heltid fokuserar på naturvård och vattenvård i vattenmiljöer och en stor del av tiden ägnas åt praktiskt miljövårdsarbete i fält.

Naturskönt och god stämning
Blekinge folkhögskola ligger naturskönt mitt i Blekinge i det lilla samhället Bräkne Hoby med bra kommunikationer till övriga Sverige och världen. Det tar två timmar att ta sig till Köpenhamn och Ronneby Airport ligger bara en mil bort.
Skolan har ett hundratal heltidsstuderande varav hälften bor på skolans internat. Vissa av internathusen tillåter husdjur i boendet och det finns tillgång till bland annat gym, biljard och bordtennis samt möjligheter att jobba praktiskt i konst- och textillokalernas verkstäder under kvällstid och helger. I skolrestaurangen serveras det alltid hemlagad mat och omgivningarna bjuder på vacker natur med strövområden nära både sjö och hav. Det anordnas även seniorkurser i många olika ämnen som är mycket populära, skolan tar emot ungefär 130 seniorer per termin.
En mängd andra kurser genomförs också på skolan. Några är för nyanlända och i samverkan med Arbetsförmedlingen.
– Vi har fantastiskt härliga deltagargrupper här och fin stämning, säger Bertil Karlsson.

Internationellt fotoprojekt
Skolan är extra stolt över det internationella fotoprojekt som leds av den erkända fotografen Magdalena Caris, som tidigare arbetat för tidningar som New York Magazine och Time.
Projektet hon leder erbjuder deltagarna att förutom sin egen kurs få kunskaper i fotografering. Och under våren reser sen deltagarna till Ghana för att forska vidare i sitt ämne, volontärarbeta och fotografera. Fotografierna kommer att ställas ut på Blekinge Museum till sommaren.

För er som vill veta mer om skolan, gå in på www.blekingefolkhogskola.se och följ dem på Instagram och Facebook.