Ons 6 jul / År 40 / Nr 3 2022

Borås nya mötesplats

Det kommunägda fastighetsbolaget Industribyggnader i Borås AB (IBAB) erbjuder anpassade lokaler till både kommunala och kommersiella verksamheter. Det nyligen färdigställda och invigda kongresshuset på Akademiplatsen i centrala Borås är företagets största projekt genom tiderna.

Redan 2012 började man inom Borås Stad att diskutera kring utvecklingen av en ny mötesplats. Det fanns ingen större kapacitet på plats och man började då kartlägga vilka befintliga byggnader som skulle kunna byggas om för att möta behovet.

Projekt i särklass
Kongresshuset är ett projekt i särklass. Hela investeringen landade på omkring 210 miljoner kronor och om man ser till fastighetens omfattning och all verksamhet som ryms i huset är det enligt Lars Nordin, vd på IBAB, en mycket prisvärd investering.
– Fastigheten är egentligen fyra sammanlänkade hus som totalt ger en verksamhetsyta på 9300 kvadratmeter. Här finns plats för stora möten med upp till 1000 sittande deltagare. Den stora kapaciteten lockar hit större evenemang och gör att fler väljer Borås för att mötas, det var också det vi ville uppnå tillsammans med Borås Stad i det här projektet, säger Lars Nordin.

Stolta över kongresshuset
Kongresshallen är Borås nya mötesplats. Byggnaden är miljöcertifierad enligt systemet Green Building och det är mycket avancerad teknik i huset. Det finns 23 mötesrum, bankettsal och utställningshallar.
– Det beslutades under 2015 att dåvarande Kårhuset på Allégatan, mitt i campusområdet och Simonsland, skulle byggas om till dagens kongresshus men bygget påbörjades några år senare. Från det att vi fick klartecken tog det 18 månader att förvekliga projektet. Vi är mycket stolta över resultatet, avslutar Lars Nordin.